Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 12 december 2017

God grön jul och gott nytt klimatår!

Tro inte att du inte kan göra skillnad, för det kan du. Ägna miljön och klimatet en tanke i julhelgen, och ta nya vanor vidare in i det nya året. Mattias Goldmann visar vägen i sex punkter.

 Ta hand om varandra och gör saker tillsammans. Det flyttar fokus från köphets och prylar. Mattias Goldmann tipsar om enkla steg till mer klimatsmarta vanor.
Ta hand om varandra och gör saker tillsammans. Det flyttar fokus från köphets och prylar. Mattias Goldmann tipsar om enkla steg till mer klimatsmarta vanor. FOTO: Mostphotos

På nyårsdagen börjar Sveriges nya klimatlag att gälla, med världens tuffaste klimatmål. Sju partier av riksdagens åtta är eniga: vi ska vara ett globalt klimatföredöme. Det klarar inte politiken själv – låt julen blir början på de grönare vanorna och nyårslöftet vara klimatsmart! Här är gröna jul- och nyårsförslag att bygga vidare på:

1. Ge bort upplevelser

Julen måste inte vara prylhysterins tid. Fokusera istället på tiden tillsammans. Det kan vara biljetter till teater eller fotboll, danslektion eller barnpassning – för det mesta är det både roligare och bättre för klimatet än att lägga pengar på fler saker vi inte behöver. Kan vi hålla fast vid detta när mellandagsrean lockar är mycket vunnet.

Läs också: Julens glitter en miljöbov – tänk smart när du köper pynt

2. Dela med varandra

På julafton samlas vi hos familjen, nyår firar vi med vänner och i mellandagarna kanske vi delar stuga i fjällen. När vi delar istället för att vara var och en för sig, minskar vår klimatpåverkan samtidigt som tilliten ökar. Ta med detta in i vardagen.

3. Låt den egna bilen stå

Nyårsafton är taxinäringens främsta högtid, låt en delad taxi bli startskottet för smartare resemönster där vi oftare låter den egna bilen stå. Samåk, ta tåget, gå med i en bilpool – det får stor effekt för klimatet.

4. Ät grönt

Våga utmana åtminstone delar av den traditionella julmaten; mer vegetariskt, ekologiskt och närproducerat på julbordet ger både en mer spännande och klimatbättre upplevelse som gärna får upprepas i det nya året.

Läs också: Så gör du julen till en grönare och mer hållbar högtid!

5 Ut i skog och mark

Julen är ju tiden då granen kommer in i hemmet, låt oss återgälda besöket! Naturkontakten är viktig för vi värnar om det vi känner till mer än om det okända. I Sverige har de flesta grönområden nära sitt boende och sin arbetsplats – utnyttja det!

6 Hjälp de mindre lyckligt lottade

När du till exempel bidrar solceller i östra Afrika får fattiga familjer tillgång till billig och grön el. Då kan läslampan lysa på kvällen och de sista träden behöver inte huggas ner till bränsle. Men ställ det inte mot att byta till grönare lösningar hemma – hela världen behöver ställa om!

Du gör skillnad

Vad du gör, gör skillnad. Hela världen söker klimatledarskap att inspireras av. Sverige vill ta denna roll, och är ett så litet land att vad du och jag gör har betydelse. Utnyttja julen och det nya året till att hjälpa Sverige att bli den klimatförebild världen behöver. God grön jul och gott nytt klimatår!

Debattör: Mattias Goldmann, VD, tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatetLäs också: Debatt: Vad får vi lantisar för pengarna?Var med och tyck till: Skriv en debattartikel i Land – så gör du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen