Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 19 oktober 2017

Har du råd att vara otrogen mot den lokala matbutiken?

Den som väljer bort den lokala matbutiken för att jaga lågpriser i storköpet bör tänka om. Förlusten riskerar att bli så mycket större i slutändan, skriver Robert Axebro i Bullmark.

 Man gör sig själv en otjänst genom att välja stormarknaden framför det lokala alternativet, anser skribenten.
Man gör sig själv en otjänst genom att välja stormarknaden framför det lokala alternativet, anser skribenten. FOTO: Mostphotos

Vad är det du saknar? Varför är du otrogen? Funderar du aldrig på konsekvenserna av ditt handlande? Du vet väl att otrohet alltid kostar mer än det smakar? Nej, det här handlar inte om guppande täcken och heta möten på höskullen utan om vikten av köptrohet.

Affären är en förutsättning för en livskraftig bygd och vi landsbygdsbor har ett ansvar att handla där för att bygden ska kunna leva. Du som säger att du värnar om landsbygden, menar du verkligen det eller är det bara tomma ord? För jag undrar varför vi aldrig ses på affären i byn.

Läs också: Byborna fick nog – så räddade de sin mack och sin affär

Lågprisjakt blir förlustaffär

Att utbudet är mindre och priserna högre än på stormarknaden i stan är självklart. Stirrar man sig blind på priset går det säkert att spara en slant. För en familj handlar det om ett par hundralappar i månaden.

Men jakten på låga priser riskerar i längden att bli en rejäl förlustaffär. För vinsterna med att handla hemma i byn uppväger mångfalt att det är lite dyrare. Affären har positiv inverkan på fastigheternas värde vilket gör att bygden uppfattas som attraktiv och fler vill flytta hit.

Huspriserna faller

Tvingas affären lägga ner får det långtgående konsekvenser. Utan affär minskar intresset för inflyttning vilket leder till sjunkande huspriser. Det innebär också att skolan får problem. Utan inflyttade barnfamiljer försvinner till sist också skolan vilket får huspriserna att falla ytterligare.

Läs också: Ortsborna kraftsamlade för att rädda kiosken

Att handla lokalt är såväl en investering i den egna fastighetens värde som i landsbygdens framtid. Otrohet mot byabutiken urholkar värdet på våra hus och att handla billigt blir i själva verket en dyr affär.

Är vi inte köptrogna riskerar bygden långsamt att dö. Genom att handla lokalt främjar vi en levande landsbygd och skapar möjligheter så att våra barn och barnbarn också ska kunna ha en framtid utanför städerna.

Har du råd?

Nästa gång du gormar om att kaffet är dyrt, tomaterna är mögliga eller att det inte finns rätt sorts flingor bör du fundera över orsaken. Kanske du är en del av problemet. Med vikande kundunderlag och obefintliga ekonomiska marginaler är många byabutiker dödsdömda om vi inte allihop drar vårt strå till stacken. Så fråga dig själv om du verkligen har råd att vara otrogen.

Själv investerar jag i min familjs framtid och en levande landsbygd genom att handla hos Anita och Jenny på Ica i Bullmark. Hur ser din investeringsplan för framtiden ut? Jag hoppas du tänker längre än vad näsan och de röda prislapparna räcker. Om du gör det lovar jag att både dina barn och din plånbok kommer att tacka dig i slutändan.

Robert Axebro, Bullmark

Vad tycker du? Skriv en debattartikel du också – så gör du

Läs också:Staten överger landsbygden när kopparnätet klipps

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen