Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 26 november 2018

”Hej, veganer – utan djuren kommer även ni att svälta”

Om vi ska forma ett hållbart sätt att leva på utgör djuren en otroligt viktig pusselbit. Djurens gräsätande och gödsel är en förutsättning för att bevara och stärka matjordslagret, för hållbart odlande, skriver mjölkbonden Anette Gustawson.

 ”Vi kan inte tillgodose Sveriges jordars näringsbehov och välmående med enbart vegankost”, skriver mjölkbonden Anette Gustawson.
”Vi kan inte tillgodose Sveriges jordars näringsbehov och välmående med enbart vegankost”, skriver mjölkbonden Anette Gustawson. FOTO: Most Photos/privat

Allt oftare hör vi talas om föräldrar som lobbar för att vegankost av miljö- och klimatskäl ska vara det enda alternativet i skolans matsal. Det gör mig både ledsen och bekymrad.

Vi har ju för få betesdjur i Sverige, vi behöver fler för att leva upp till Naturvårdsverkets miljömål. Helt rätt att äta mer grönt, men välj även svenskt kött då och då för klimatets skull. Se inte kossan som ett klimathot när hon i själva verket är en av lösningarna.

Vi behöver djur av många skäl. Framförallt för att de ska beta våra marker där vi inte kan producera humanföda, de omvandlar gräset till kött och mjölk på sitt finurliga sätt. Betade marker är viktiga som ekosystem, som innebär att står bättre rustade vid olika klimatförändringar – för de kommer oavsett om vi har djur eller inte.

Vi behöver gräs i våra växtföljder, för att inte utarma jordarna. Gräset växer på samma åker i flera år och rötterna bidrar till att kolet binds i marken. Gräset och det bundna kolet gör så att markstrukturen förbättras, att maskar och andra jordlevande insekter trivs.

Läs också: Julbordet som alla kan äta – oavsett diet

Alla små insekter och maskar fyller sin egna viktiga funktion, dessa är senare föda till andra arter, som i sin tur är föda för nästa och så vidare. Det hänger ihop i ett livsviktigt kretslopp. Djuren omvandlar gräset till föda för oss.

Gräset är även viktigt för att behålla matjordslagret på våra marker, det enda lagret av jord som det går att odla på. Det finns oroande rapporter om att matjordsskiktet minskar i världen – det är ett hot mot fortsatt livsmedelsförsörjning. Djurens gräsätande och gödsel är en förutsättning för att bevara och stärka matjordslagret.

Det går att tillgodose människans näringsbehov genom vegankost, men vi kan inte tillgodose Sveriges jordars näringsbehov och välmående med enbart vegankost. Det är bra att känna till när man pratar om vegankost som ett bättre miljö- och klimatalternativ.

Det är bra att odlingen av proteingrödor ökar i Sverige. Men viktigt att veta är att proteingrödor inte kan odlas så ofta på samma åker, de kräver även lång växtsäsong. Under ett torrt år som detta har väldigt få odlingar genererat några skördar.

Läs också: Så påverkar dina matminnen ditt kärleksliv

Vad vi än väljer att stoppa i oss så gör det klimatavtryck, så det gäller att välja näringstät föda. Kött och mjölk har väldigt många näringsämnen och är effektivt ur näringssynpunkt samtidigt som djuren berikar våra jordar.

Vi ska forma ett hållbart sätt att leva på. Jag ser ett stort behov att informera om detta då väldigt många har kommit väldigt långt ifrån hur odlandet av maten går till. Vi bönder vet och ligger långt framme, men vi vill också utvecklas. Det finns att göra och det är en spännande och utmanande tid framöver men en sak är jag helt säker på, djuren är vår viktigaste pusselbit.

Läs också: Så får du i dig tilltäckligt med vitamin B12

Debattör:

Anette Gustawson, mjölkbonde Billinge gård, Norrtälje

Artikeln har tidigare publicerats i Expressen

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen