Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 8 december 2016

Hela Sverige ska leva svarar på kritiken: Orättvis och felaktig bild av oss

Hela Sverige ska leva finns överallt men hinner inte vara med överallt. Urban Laurins bild är orättvis och felaktig, skriver verksamhetsledaren Terese Bengard.

FOTO: Privat/Pressbild

Urban Laurin påpekar mycket riktigt i sin debattartikel på Land.se ”Dags att vakna! Nu har regeringen glömt bort landsbygden igen” att landsbygdens tillväxtpotential och innovationskraft åter igen har missats att belysas, denna gång i forskningspropositionen.

”30-1 till staden”

Härifrån.nu skrev i sin kommentar om propositionen att det stod 30-1 till staden – staden nämns 30 gånger och landet 1. Detta är något som vår och andra landsbygdsorganisationer tampas med dagligen: Att bli osynliggjorda i viktiga samhällsfrågor.

Det är ett problem vi ser i flera propositioner, remisser och politiska förslag och det är jättebra att fler landsbygdsförespråkare lyfter detta problem från många olika håll.

Skrivit flera debattartiklar

Hela Sverige ska leva har i år skrivit 29 debattartiklar, vilka alla har publicerats, i ämnen som rör landsbygden.

Det har gällt allt från generella frågor om landsbygd, urban norm och regionalpolitik till debatter om digital infrastruktur, finansiering, kultur, service och integration.

Skrivit flera yttranden

Vi har nyligen svarat på remisser om skog, jordbruk, digitalisering, och vi har yttrat oss om palett för ett stärkt civilsamhälle, ny postlag, ny regionindelning, hållbart fiske och service.

Vi har deltagit i dialogmöten, kommittéer, nätverk, konferenser och på riksdagsmöten som berört landsbygdsfrågor. Förutom att sprida nyheter och goda exempel via våra sociala medier.

Arrangerar största mötesplatsen

Dessutom lyfte vi i våras landsbygdens frågor på vårt egna stora evenemang, som är Europas största mötesplats för landsbygdsfrågor: Landsbygdsriksdagen på Gotland.

Frågan som ställs på slutet av debattören, om vi varit tysta och passiva, känns orättvist och som en felaktig bild.

Aktiva i landsbygdsfrågor

Vi är liksom LRF och Norrlandsförbundet är väldigt aktiva i landsbygdsfrågor.

Den stora utmaningen vi har är att bryta igenom med vårt budskap och ju fler som lyfter dessa frågor och är aktiva desto bättre är det.

Vi hinner inte vara med överallt men tillsammans med andra smarta landsbygdsförespråkare kan vi hjälpas åt att lyfta in landsbygdsperspektivet i alla viktiga samhällsfrågor.

Terese Bengard, verksamhetsledare Hela Sverige ska leva

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen