Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 20 september 2016

Hon är trött på spydiga kommentarer: Jag vill bära Chanel – fast jag bor på landet

Mode handlar inte om var du bor. Det skriver Erika Kvarnlöf som uppmanar alla att använda de kläder de trivs bäst i – oavsett om det är i en stad eller på landsbygden.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos/Privat
Bild 2/2

Jag älskar att gå i högklackat, bära fina handväskor och att klä mig snyggt. Och jag bor på landet.

En kombination som tydligen inte ses med blida ögon av alla.

Kommentar fastnade

Jag följer en och annan modeblogg till och från och en kommentar som fastnade och har legat och gnagt ett tag är en kommentar som Engla, en av de större modebloggarna, fick för ett tag sedan.

Det var en spydig kommentar om när hon, som bor på en liten ort, använder sina Chanelväskor egentligen. När hon går och handlar på Ica i lilla Gimo eller?

Det fick mig att fundera på mode sett ur ett landsbygdsperspektiv.

Fördomar lyser igenom

Är mode något som är exkluderat till de som bor i en stad och inget för oss som bor på landet? För när använder man en fin handväska när man inte bor i stan?

Jag känner att här lyser återigen de fördomar som finns igenom och som florerar på båda sidorna om land/stad-gränsen.

Inga fysiska gränser

För i dagsläget när alla glassiga modemagasin går att läsa på nätet och du kan beställa kläder direkt hem till brevlådan finns ju inte de fysiska gränserna när det gäller tillgång på kläder och mode.

Och att vi som bor på landet skulle vara mindre intresserade av hur vi ser ut eller hur vi för oss är ju enbart en av många gamla fördomar. Likväl som att inte alla stadsbor knallar runt i kostym 24-7.

Klä sig efter omständigheter

Och nej, det fungerar inte att trippa runt i stilettklackar i skogen eller på en grusväg. Men allt handlar ju om att klä sig efter rådande omständigheter och man behöver ju inte byta om till blåställ så fort man  närmar sig landet.

Om man inte känner för det förstås.

Att klä sig snyggt kan man göra i alla sammanhang om man har det intresset. Precis som man slipper om man tycker att det är trist.

Lufta väskan

Så om jag har en Chanelväska och känner för att lufta den lite genom att piffa till mig och gå ner till byn och handla, tycker jag att det går alldeles utmärkt att göra det. Eller när jag tar en tur till stan.

För det händer faktiskt att vi lantisar går på stan som vanliga människor också. Vi kan dock vara lite svåra att urskilja, för vet ni, vi ser ut precis som vem som helst. Med eller utan märkesväska.

Köp secondhand

Sedan är ju frågan om vi ska hålla på och konsumera så mycket ”fast fashion” som vi gör över huvud taget. Men det gäller alla, både stads- och landsbygdsbor.

Och en Chanelväska kan du faktiskt köpa på secondhand, och har du en ska den banne mig användas också.

Oavsett var du bor.

Erika Kvarnlöf, arbetar på Länsstyrelsen och bloggar på hemmahoskikan.se

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen