Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 6 oktober 2016

Joakim Lamotte: Föräldrar som bojkottar Halloween förstör för sina barn

Du som säger att Halloween är ett kommersiellt jippo, vad är då julafton undrar Joakim Lamotte? Han tycker att föräldrar ska slänga sina präktiga ideal och sätta på sig en monsterhatt i stället. Vad tycker du?

Min minsta dotter bryter ihop av skratt när hennes storasyster provar monstermasken i leksaksaffären samtidigt som hon kämpar med att få på sig en svart, lite för stor häxhatt. De är fem och snart tre år, och älskar att klä ut sig. Båda har sett fram emot Halloween och tjatar redan om grannar som skall skrämmas, vilka spökklänningar de ska ha på sig och om pumpalyktor som ska tillverkas.

Efter utprovning av läskiga kostymer testar mina döttrar att krypa genom en skräcktunnel som leksaksbutiken byggt inför Halloween. Tillsammans med några andra barn busar de och kiknar av skratt när de skrämmer varandra i tunneln med låtsasspindlar och självlysande figurer. Jag tänker att det var sådana här små stunder jag längtade efter och hoppades få uppleva när jag och min fru började prata om att skaffa barn.

Medan jag står där och ser fram emot att ha roligt ihop med döttrarna på Halloween avbryts tankarna av några andra föräldrar som börjar gnälla över att Halloween bara är en påhittad högtid som går ut på att företagen ska tjäna så mycket pengar som möjligt. De ska minsann inte låta deras barn bli en del av det här kommersiella jippot.

Jag undrar vad de då gör i en leksaksaffär, men avfärdar dem snabbt som tråkmånsar, utan att reflektera vidare. Det är inte förrän senare, när jag råkar få syn på en Facebooktråd om samma ämne, som jag inser att det verkligen finns föräldrar som på allvar tänker bojkotta Halloween, eftersom det är en högtid kidnappad av de elaka marknadskrafterna, och som dessutom inte är traditionellt svensk.

Min första instinkt är att bara skrika rakt ut, men det gör jag inte. Istället kommer en lite sorglig känsla över mig. För visst är det ledsamt att dessa politiskt korrekta föräldrar sätter sig själva i främsta rummet istället för att låta barnen få blomma ut och ha roligt, utan att motas i grind av glädjedödare till föräldrar.

Vilka svenska traditioner är förresten inte påhittade kommersiella jippon importerade från andra länder? Julafton med en rödklädd tomte med rötter i USA, midsommarfirande med en fallossymbol från Tyskland, eller Lucia med ett helgon från Italien?

land.se_artikel_joakim-lamotte

Vi har inte överdrivet många traditioner i Sverige där familjen samlas och hittar på saker tillsammans. Därför är min uppmaning till er föräldrar som tänker bojkotta Halloween att sätta era präktiga ideal åt sidan. Köp några monstermasker, bygg en läskig pumpalykta och skräm några grannar ihop med barnen istället.

Det är sådant både barnen och ni kommer minnas senare i livet, och fina minnen kan ingen få för många av. Se till att ta vara på de här stunderna för snart har barnen flyttat ut och när ni sitter där hemma ensamma i ett tyst hus, då är det inte helt osannolikt att ni kommer längta tillbaka till de stunder då huset fylldes av skrattande barn utklädda till monster och häxor med för stora hattar.

Joakim Lamotte, journalist

Är journalist

Namn: Joakim Lamotte.
Ålder: 38 år.
Sysselsättning: Journalist, krönikör.
Övrigt: Följ honom på Facebook.

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Spara

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen