Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 14 november 2017

Klimatet behöver ledarskap, Lövin

Utsläppen av koldioxid väntas öka med 2 procent i år, efter att ha legat stilla sedan 2014. I dag landar klimatminister Isabella Lövin för att delta i klimatmötet i Bonn. Mattias Goldmann på tankesmedjan Fores ger henne råd på vägen.

 Det viktiga är att ställa om så att de mest drastiska förändringarna och den värsta förödelsen på vår jord förhindras, skriver Mattias Goldmann.
Det viktiga är att ställa om så att de mest drastiska förändringarna och den värsta förödelsen på vår jord förhindras, skriver Mattias Goldmann. FOTO: Mostphotos

Välkommen till Bonn, Isabella Lövin – hoppas du haft en angenäm om än kort flygresa! Själva tar vi tåget, och våra stopp längs vägen ger oss en rad intryck av relevans för klimatet. Här är några:

Göteborg

Vikten av att göra klimatmålen mer kända.

På COP-förmötet stod det klart att de svenska klimatmålen inte är särskilt kända ens på hemmaplan. Det är synd, eftersom de är världens mest ambitiösa och bredast förankrade. Sju partier står bakom att vi år 2045 ska nå nettonoll i klimatpåverkan och år 2030 ha minskat transporternas klimatpåverkan med 70 procent. Internationellt är just denna breda enighet det alla avundats. Lyft fram den, visa att ni partier tillsammans skapat den trygghet näringslivet behöver för att ställa om.

Läs också: Här är felen du gör när du sopsorterar

Jylland, Danmark

Det förnybaras betydelse.

Med stöd från Energimyndigheten blev Biogas2020 i Skive en avsändare för hur avgörande en snabbare omställning till förnybart är – och hur många arbetstillfällen här finns. Samtidigt utmanas skiftet av att EU enbart höjer kraven på det förnybara, medan fossilernas företrädare skrattar hela vägen till banken. Utnyttja klimatmötet i hjärtat av Europa för att markera att klimatmålen kräver mer förnybar el, effektiviseringar och mer biobränslen.

Samsö, Danmark

Kampen om klimatledarskap.

Denna lilla ö är sedan mer än tio år självförsörjande på el och energi och levererar nu så mycket el till fastlandet att den samlade påverkan per invånare är minus fyra ton. Besökare från hela världen kommer för att lära sig och ta efter. Det pekar på att man inte blir klimatledare genom att utse sig till det utan genom kraftfulla utsläppsminskningar, vilket Sverige ju i nuläget inte kan visa upp. Här behövs skyndsamt en riktig färdplan.

Läs också: Steg för steg: Så botar du din klimatångest

Essen, Tyskland

Farväl till fossilerna.

En timma från Bonn ligger Europas klimathuvudstad 2017, som nu i expressfart vill göra resan från fossilt till klimatsmart. En viktig del av omställningen är att sluta subventionera det fossila. Naturskyddsföreningen slår ju fast att den svenska rödgröna budgeten innehåller mer fossilsubventioner än nya miljösatsningar. En annan del är att byta fokus från en mängd trevliga men små klimatprojekt till att med myndigheters och experters hjälp peka ut de allra viktigaste omställningarna. Precis som Fossilfritt Sverige anger, skulle världens grönaste stålindustri kunna bli en viktig del av Sveriges bidrag till att hejda klimatförändringarna.

Bonn

Hit kommer vi i olika roller som förhandlare, som ideell tankesmedja eller miljöorganisation, för näringslivet, facket eller ursprungsbefolkningarna. Men vi kan alla enas om det unikt viktiga uppdrag klimatet ger oss: Att ställa om så att de mest drastiska förändringarna och den värsta förödelsen förhindras. Tar du eller andra en partipolitisk poäng på vägen så må det vara hänt, men det kan inte vara i fokus.

Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatetLäs också: Experten: Varmare klimat ökar risk för stormskador

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen