Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 29 november 2016

Kommunalrådet: Regeringen, släng flygskatten i soptunnan!

Införande av flygskatt är åter aktuellt. Men regeringen borde slänga hela förslaget i soptunnan, skriver Niklas Nordström, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå.

FOTO: Mostphotos/Luleåfotograferna

Imorgon onsdag presenteras regeringens utredning om flygskatt. En skatt som skulle slå särskilt hårt – inte bara mot Norrland – utan alla oss som bor verkar på landsbygden.

Där tunnelbanan inte går, där avstånden är långa och där tågresan till Stockholm inte mäts i minuter utan i timmar. För alla oss är flyget en väsentlig del av vår infrastruktur. Det bidrar till jobb, tillgänglighet och tillväxt i hela vårt land.

Skatt på landsbygd

För många människor i Norrland utgör flyget det enda realistiska alternativet för resor mellan norra Sverige och andra delar av landet. Men detta är lika mycket en fråga för Kalmar som för Kiruna. Det är en skatt på landsbygd, avstånd och tid.

I en tid när restider och behovet av snabbare transporter genom höghastighetståg mellan våra storstäder debatteras allt mer flitigt känns det omvänt att samtidigt föreslå en skatt på avstånd som slår direkt mot avstånd och landsbygd.

Ingen ny fråga

De direktiv som regeringen själv skrev att: ”Skattens utformning ska samverka med de närings-, transport- och regionalpolitiska målen om bland annat jobb, tillgänglighet och konkurrenskraft i alla delar av landet” får inte förblindas av klimatpolitisk retorik.

För frågan om flygskatt är inte ny.

Massivt motstånd

Redan 2006 var Sverige på väg att införa en nationell flygskatt, trots ett massivt motstånd från fackföreningar, regioner, turistnäringen och övriga näringslivet. Fastän flygskatten avskaffades innan den trädde i kraft hann flera flyglinjer stängas.

Vilket skulle bli konsekvensen om den igen återinförs.

Fråga om överlevnad

För landsbygden utgör minskningen av antalet passagerare kanske det största hotet. Dyrare resor och minskad efterfrågan leder till färre flyglinjer med färre avgångar och i förlängningen en fråga om flera regionala flygplatsers överlevnad. För vad är syftet med en flygplats utan några flyglinjer.

Regeringen har slagit fast att syftet med en nationell flygskatt är att klimatpåverkan ska minska, men som klimatpolitiskt verktyg är flygskatten mer av retorik än effektiv klimatpolitik.

Omfattas av utsläppstak

Flyget ingår som enda transportslag i EU:s handel för utsläppsrätter och regleras av unionens utsläppstak. Redan i dag omfattas allt inrikesflyg av detta utsläppstak och närmare 90 procent av vårt totala flygande.

En effekt av att flygets utsläpp regleras på EU-nivå är att en minskning i Sverige endast innebär att utsläppsrätterna under EU-taket kan nyttjas av andra, exempelvis tysk kolkraft. Den totala mängden utsläpp minskar alltså inte.

Historiskt beslut

Nyligen fattades också ett historisk beslut inom FN-organet ICAO. Ett globalt styrmedel och avtal som reglerar det internationella flygets utsläpp.

Så låt oss istället fortsätta på den inslagna vägen med globala avtal, biobränslen och ny teknik som säkrar jobb och tillgänglighet i hela landet och förpassa förslaget om en nationell flygskatt till historiens soptunna.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå och ordförande för Svenskt Flyg

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen