Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 26 april 2016

Konsumenter, vad gör ni för att rädda de svenska bönderna?

Konsumenter vill gärna åka ut till landsbygden på sommaren men fortsätter att köpa importerat kött. Samtidigt går svenska bönder på knäna. Det här är en ekvation som inte går ihop, skriver lantbrukaren Jeanette Johansson.

Bild 1/2 FOTO: Privat/Ann Lindén
Bild 2/2

Jag har tänkt på en sak.

Ni är ett roligt folk svenska folket. Ni vill åka ut till landet på sommaren för det är så fint och rofyllt. För att ni trivs med djuren och naturen inpå knutarna.

Bönder slår igen

Ni sitter i era hem när hösten och vintern kommer och tittar på Farmen, Bonde söker fru och Djurinspektörerna och pratar om hur hemskt vissa saker är och hur underbart andra saker är.

Men vad gör ni för att rädda de svenska bönderna? De som slår igen en efter en?  De som blir av med sina jobb, hem, släktgårdar med mera. De som en gång födde Sverige och jobbar 24/7 utan någon semester.

Utan någon direkt lön.

Köper importerat

Ni köper ert naturbetade brasilianska kött. Era billiga danska fläskfiléer som inte ens duger till hundmat och så undrar folk varför MRSA ökar i Sverige.
Varför inte lägga på några kronor och köpa svenskt? Rädda några bönder. Eller köpa garanterat svensk mjölk?  Varför inte ännu bättre, leta upp en bonde och köp direkt därifrån!

När bönderna slår igen en efter en är det inte bara märkbart för bönder. Det blir flera drabbade, ungefär som en kedjereaktion. Lastbilschaufförer av olika slag, foderanläggningar (till exempel kvarnar) servicepersonal (till exempel De Laval) slakteri (med alla anställda styckare) och en jäkla massa mera folk.

Sverige skulle i dag inte klara av att föda sig självt om gränserna stängs. På fem dagar är det tomt i affärerna.

Vad ska ni äta då?

”Jag klarar mig”

Jag och de mina klarar oss. Gör du? Är det så här vi vill ha våran framtid?

Där bönderna slutar växer det igen och svenska landsbygden är ett minne blott.

Nä, det är dags att ni/vi rycker upp oss. Gå in på Landsbygdsupproret och stöd landsbygden.

Var inte rädda för att söka upp oss!

Jeanette Johansson, sjukskriven hobbybonde

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen