Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 15 maj 2018

Kronofogden efter kåtabränningen: ”Det var en nybyggd stuga med isolering”

”Vi undersökte olika sätt att ta bort stugan och att elda upp den var det överlägset billigaste alternativet. Valet gjordes dessutom i samråd med Anita Gimvall.” Det skriver Kronofogden i Skellefteå, som eldade upp kvinnans stuga i Västerbotten.

 ”Att stugan förväxlas med en kåta beror på att den hade täckts med slanor, hönsnät, presenning och torv efter att länsstyrelsen bestämt att platsen skulle återställas”, skriver kronoinspektör Mattias Lindgren.
”Att stugan förväxlas med en kåta beror på att den hade täckts med slanor, hönsnät, presenning och torv efter att länsstyrelsen bestämt att platsen skulle återställas”, skriver kronoinspektör Mattias Lindgren. FOTO: Kronofogden/Länsstyrelsen Västerbotten

I en debattartikel i Land anklagar flera riksdagskandidater för Feministiskt initiativ, Kronofogden för respektlöst agerande och koloniala övergrepp. Bakgrunden är att vi på uppdrag av länsstyrelsen i Västerbotten eldade upp en stuga i Vindelfjällens naturreservat.

Jag vill börja med att understryka att jag och stugans ägare Anita Gimvall har haft en respektfull dialog genom hela processen. Jag ger mig inte in i den politiska diskussionen om samernas rätt till land och vatten. Däremot vill jag kommentera ett antal grovt felaktiga uppgifter.Läs också: Debatt: ”Bränningen av Anita Gimvalls kåta är modern kolonialism”

FOTO: Kronofogden/Länsstyrelsen Västerbotten

• Kronofogden är en verkställande myndighet. Vi kan och ska inte ifrågasätta andra myndigheters beslut. Länsstyrelsen beslutade att stugan skulle tas bort. Detta beslut överklagades till Mark- och miljödomstolen och därefter till Mark- och miljööverdomstolen. Båda instanserna fastställde beslutet.

• Den stuga som vi eldade upp var inte från 1800-talet. Det var en nybyggd stuga med isolering. Att stugan förväxlas med en kåta beror på att den hade täckts med slanor, hönsnät, presenning och torv efter att länsstyrelsen bestämt att platsen skulle återställas.

Läs också: Amnesty kräver utredning av kåtabränningen

• I artikeln står att vi valde att elda upp stugan istället för att lyfta bort den med helikopter för att minska kostnaderna för Kronofogden. Enligt lag är det Anita Gimvall som ska betala – inte Kronofogden. Vi undersökte olika sätt att ta bort stugan och att elda upp den var det överlägset billigaste alternativet. Valet gjordes dessutom i samråd med Anita Gimvall.

• I sociala medier har det spridits en bild när min kollega skottar snö med texten: ”Det är respektlöst att stå på taket med telefon innan han bränner ner stugan”. Anledningen till att han pratade i telefon var att han plötsligt fick täckning och försökte nå kollegor på kontoret.

Läs också: Katarina Östholm: ”En brinnande kåta är farligare än en sprucken akademi”

• I ett filmklipp antyds att jag tyckte om att elda upp stugan. Det gjorde jag förstås inte. Personen som spridit filmklippet är medveten om vad jag svarade på, nämligen att jobbet som kronoinspektör är det bästa jag har haft. Men sanningen passar inte alltid in när man vill skapa opinion.

FOTO: Kronofogden/Länsstyrelsen Västerbotten

Vi på Kronofogden tar vårt uppdrag på största allvar. Vi följer det av riksdagen demokratiskt beslutade regelverket. Alternativet är ett system där handläggningen skulle bygga helt och hållet på godtycke.

Mattias Lindgren, kronoinspektör på Kronofogden i Skellefteå

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen