Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 10 oktober 2016

"Landsbygden är det nya utanförskapet"

Det är stora skillnader mellan svensk och norsk landsbygdspolitik. Och svenska myndigheter har mycket att lära av vår granne, skriver Viktor Lindsta.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos/Privat
Bild 2/2

Jag erkänner, jag är just nu mer stadsbo än lantis. Men som uppvuxen vid norska gränsen i Värmland kan jag säga att landsbygdspolitiken i Norge och Sverige är som dag och natt.

Norge inte bara hyllar sin landsbygd, de har ett helt annorlunda socialt system.

Blir inte av med hus

Om du skulle behöva ekonomisk hjälp och äger ditt boende, antingen köpt eller ärvt, så tvingas du inte ut på bar backe.

Du behöver inte sälja av ditt hus eller bil eller mark som du har ärvt. Något som kan vara svårt eftersom det i samband med generationsskifte kan ha skrivits gåvobrev som innebär säljförbud under några år.

Fientligt inställda

De sociala systemen i Sverige är fientligt inställda till landsbygden, inte bara för att du råkar bo utanför stadsplanerat område utan även för att det inte finns någon förståelse för att man kan vara fattig och men samtidigt äga skog och mark.

Detta möts av oförstående av socialsekreterare eller andra tjänstemän. Du får nästan automatiskt höra att du måste sälja. De respekterar inte att gården kanske är ett släktarv, inte heller att en person kan ha djupa rötter i området eller vilja att bo ”så avlägset”.

Möts av oförstående

De är också oförstående till att de som bor på landet många gånger inte kan ta bussen eller cykla till butiken. Om du bor på landet är bil nödvändigt men det finns inte en möjlighet att få hjälp med detta.

Att bo på landet (om du äger din egen bostad) är ofta dyrare eftersom bil ,ved, el och mat ofta är dyrare totalt sett än att bo i en lägenhet. Att sedan av myndigheter höra ”så kan du ju inte bo” är lite förolämpande.

Vill ha ett småbruk

Jag som skriver är just nu i sitsen jag beskriver i den här texten.

Jag är arbetssökande och vill bo på ett arvegods i trakterna mellan Alvesta och Värnamo i Småland och i framtiden ha eget småbruk att leva av. Men tyvärr så tillåter inte systemen att om jag behöver hjälp så kan jag inte söka detta hos kommunen.

Är nya utanförskapet

Sveriges sociala system är utformade efter en urban livsstil och bilden av fattiga är att de ska bo i trånga förorter. Men sanningen är att landsbygden är det nya utanförskapet.

Det finns sämre kommunikationer där, internet är ofta väldigt knapphändigt, telefontäckningen är bristfälligt och lönerna lägre.

Inte självklar

Vi hör ofta klyschan att varje människa ska få bo var den vill. Det är konstigt att i tider när många jordbruk läggs ned och det är bostadsbrist nästan tvingas till att flytta från landsbygden. Varför är inte landsbygden ett självklart val när det gäller bostadsplats?

Kort sagt, våra sociala system måste göras om och faktiskt se till individen inte till den urbana normen.

Landsbygden kan leva

Om det görs om kan jag lova att ungdomen stannar kvar, jordbruken kommer att bli ler och landsbygden kan leva under hela året – inte bara under sommarstugesäsongen.

Sverige har mycket att lära av Norge, men tyvärr känns det försent om vår minister först nu skulle börja snegla på vår granne. Detta borde ha gjorts redan under 1970-talet då landsbygden började avfolkas.

Men vi får se. Det krävs kanske att det blir bondeuppror igen. Jag bor ju nu ändå i Nils Dackes hemtrakter…

Viktor Lindsta, arbetssökande men som inom en snar framtid vill starta eget småbruk, Växjö och Kexås

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen