Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 31 oktober 2016

Landsbygden är förebilden! Så skapar vi ett hållbart lokalt samhälle

För att göra samhället miljömässigt hållbart krävs förändringar ner på kommunnivå. Nu lanserar Ulla Herlitz och Hans Arén ett sätt på hur det kan göras lokalt.

FOTO: Mostphotos/elStudio

Klimatavtalet i Paris från förra året ställer demokratiska system inför stora utmaningar. Nu ska världen snart träffas för att diskutera klimatet på nytt i Marrakech.

Detta gör att frågan om hur vi i Sverige ska kunna ställa om till ett hållbart samhälle är högaktuell.

Kräver förändringar

Och för att vi ska kunna göra det krävs förändringar – ända ner på lokal nivå där det behövs nya lokala strukturer för att medborgarna ska kunna delta.

Vårt förslag om en första samhällsnivå är inspirerat av det utvecklingsarbete som redan pågår på landsbygden runt om i hela landet. Men många kommuner är i dag för stora för att kunna ta till sig engagemanget, frågorna och förslagen.

Brist på demokrati

I reformer på 1950-och 70 talet försvann nästan 90 procent av kommunerna. Det förde med sig en stor brist på lokal vardagsdemokrati.

Nu är det dags att sätta lokalsamhället på kartan och återskapa förtroende för politiken. Som medborgare ökar viljan och lusten att medverka i centrala beslut om det finns ett reellt inflytande.

Inte minst viktigt när vi ska ställa om till hållbarhet. Gå från retorik till praktik.

Utveckla formerna

Det krävs, enligt vår mening, att demokratins former utvecklas. En första samhällsnivå ska vara en möjlig, lagstadgad demokratisk organisation i en kommundel, där det offentliga samtalet och lokalt beslutsfattande ges legitimitet.

Verksamheten styrs av en lokalt vald nämnd, en reglerad form för makt och ansvar. Här kan civilsamhällets organisationer, det lokala näringslivet och offentliga aktörer samarbeta.

En sådan organisering blir ett verksamt redskap för omställningsarbetet. Detta är ingen utopi.

Förebilder finns

Förebilderna finns redan: I Svågadalen med sin demokratiskt valda lokala nämnd och förvaltning, på Koster med fördjupad översiktsplanering för en hållbar utveckling och i Röstånga med sitt lokala utvecklingsarbete och nya former för finansiering.

Vi tror att det blir helt avgörande för en bygds hållbara framtid att det finns en första samhällsnivå där vanliga människor kan ta ansvar, mötas med intresse och respekt som en del i det kommunala arbetet!

Förmedla kunskapen

Den demokratiska utmaningen är att både förmedla kunskapen om det globala och att myndigförklara individen till att omsätta denna i sin vardag. Det är när man som individ förstår villkoren för sitt eget och de kommande generationernas liv, viljan att handla växer.

Ulla Herlitz, kulturgeograf/landsbygdsforskare
Hans Arén, arkitekt/landsbygdsutvecklare

Kommande boken heter ”Första samhällsnivån – lokal demokrati, planering och finansiering för en hållbar samhällsutveckling” och ges ut av Hela Sverige ska leva.

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen