Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 23 mars 2018

Landsbygdsministern: "Landsbygdens framtid berör och angår oss alla"

Olika åsikter måste stötas och blötas för att utmynna i beslut som verkligen gör skillnad. Men i stället för saklig kritik och konstruktiva förslag slänger sig företrädare för tio landsbygdskommuner i en debattartikel i Land med begrepp som "svek" och "nackskott", skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

 – Jag vill bjuda in företrädarna från tio landsbygdskommuner för att berätta mer om regeringens kursomläggning för landsbygden, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
– Jag vill bjuda in företrädarna från tio landsbygdskommuner för att berätta mer om regeringens kursomläggning för landsbygden, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Läs också: Debatt: ”Sveket mot landsbygdens kommuner”

Olika åsikter måste stötas och blötas för att utmynna i beslut som verkligen gör skillnad. Den här regeringen är fast besluten att sluta klyftan mellan stad och land och vi behöver många aktiva röster i debatten om landsbygdens villkor.

Men i stället för saklig kritik och konstruktiva förslag slänger sig kommunföreträdare från tio landsbygdskommuner i en debattartikel i Land med begrepp som ”svek”, ”nackskott” och att ”kommuner som är särskilt utsatta är lurade”.

Det är uppenbart att skribenterna inte har satt sig in i frågan. Landsbygdspropositionen slår fast den långsiktiga inriktningen för landsbygdspolitiken, det är mycket viktigt. Därtill satsar vi 750 miljoner kronor årligen under två år för att göra verklighet av ungefär två tredjedelar av landsbygdskommitténs förslag.

Samma dag som regeringen presenterade landsbygdspropositionen presenterade vi också en satsning på 2,6 miljarder kronor under 10 år för social och ekonomisk utveckling i landsbygdskommuner med bland annat hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå.

Läs också: Debatt: ”Makspel avfolkar landsbygden”

Tidigare har regeringen även fattat beslut om en historiskt stor ökning av statsbidragen till kommunerna och landstingen. Välfärdens verksamheter ute i kommuner och landsting har närmare bestämt fått ett tillskott på över 35 miljarder kronor under mandatperioden.

De här miljarderna kommer visserligen alla kommuner till del, men utgör alltjämt ett viktigt tillskott som innebär att landsbygdskommuner och mer glesbefolkade landsting kan höja kvaliteten i välfärden. Vi har också mångmiljardsatsningen på 5,5 miljarder till bredbandsutbyggnad på landsbygden fram till 2020 och har gjort en Hela landet-satsning på cirka 1,2 miljarder för 2018.

Vi har genom livsmedelsstrategin satsat en matmiljard som är särskilt viktigt för jobben på landsbygden. Vi genomför en också permanent näringslivssatsning till kommunerna i stödområde A med 70 miljoner kronor årligen.

Regeringen har också beslutat om att permanenta stödet till lanthandlare samt fördubbla stödet under 2018-2019 till 70 miljoner kronor per år. Det här är några konkreta exempel på regeringens sammanhållna landsbygdspolitik. Vi har gjort mycket, men mycket finns kvar att göra.

Läs också: Miljarder till landsbygden

Det kommer att ta tid att vända utvecklingen, men riktningen är tydlig – vi ska sluta klyftan mellan stad och land.

Vi är många som vill ha en livskraftig landsbygd där alla som vill kan bo, arbeta, driva företag och växa som människor. Här har vi ett gemensamt ansvar att föra utvecklingen framåt.

Alla regeringens konkreta satsningar på landsbygden ryms dock inte i denna replik – och jag vill därför bjuda in företrädarna från de tio landsbygdskommunerna för att berätta mer om regeringens kursomläggning för landsbygden.

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister

Inlägget är en replik på debattartikeln ”Sveket mot landsbygdens kommuner” på Land.se, den 20 mars.

Läs också: Bilskatt slår hårdare mot landsbygden

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen