Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 3 december 2018

”Låt Sverige bestämma rovdjurspolitiken – inte Bryssel!”

Återigen försöker EU ge sig på Sveriges självbestämmanderätt i rovdjurspolitiken. EU-kommissionens förslag om hur vi ska genomföra EU-lagstiftningen om stora rovdjur som björn, varg och lodjur innebär att licensjakten som Sverige fastslagit omöjliggörs. Det skriver två riksdagsledamöter från Östergötland i detta debattinlägg.

 John Weinerhall (M) och John Widegren (M), skriver i sitt debattinlägg att ”om inte den svenska rovdjursförvaltningen förbehålls Sverige att besluta om, riskeras den biologiska mångfalden”.
John Weinerhall (M) och John Widegren (M), skriver i sitt debattinlägg att ”om inte den svenska rovdjursförvaltningen förbehålls Sverige att besluta om, riskeras den biologiska mångfalden”. FOTO: Pressbild/IBL

På konsulteringsmötet i Bryssel där regeringens representanter från Naturvårdsverket deltog valde man att inte protestera trots att de finländska representanterna motsatte sig förslaget. Den socialdemokratiska regeringens tystnad i frågan går inte bara emot riksdagens och domstolens beslut utan hotar också den svenska landsbygden.

Sverige måste ha egen beslutanderätt för en ansvarsfull rovdjurspolitik som garanterar en god förvaltning av rovdjursbeståndet. Detta förväntar vi oss att den svenska regeringen tar strid för i Bryssel.

Läs också: Vargstammen minskar – för tredje året i rad

Om inte den svenska rovdjursförvaltningen förbehålls Sverige att besluta om, riskeras den biologiska mångfalden. Skulle licensjakten upphöra kan vi räkna med en mångdubbling av rovdjur som inte bara utarmar bestånden av klövvilt utan också att angrepp på hundar och tamboskap ökar kraftigt. Detta skulle leda till stora konsekvenser för så väl jägare som lantbrukare.

I ett land som redan tynger lantbrukare med höga skatter och många regleringar kan detta bli droppen som får bägaren att rinna över för redan olönsamma jordbruk. Vi värnar Sveriges landsbygd och vill minska bördorna och göra det lättare att bo och verka på landsbygden, då behövs en ansvarsfull rovdjurspolitik som vi bestämmer själva i Sverige – inte i Bryssel.

Det hoppas vi att också regeringen tycker och uppmanar den därför att företräda svenska intressen och nationella redan tagna beslut gentemot EU för att sätta stopp för unionens klåfingrighet i frågan.Läs också: Kolla in Jonna Jintons hyllning till det svenska kulturarvet

Debattörer:

John Weinerhall, riksdagsledamot (M) från Östergötland

John Widegren, riksdagsledamot (M) från Östergötland

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen