Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 3 juni 2016

Lukt och allergier borde inte få avgöra landsbygdens öde

Den som flyttar till landet kan klaga hos domstol över lukt från lantbruket. Men den som bor i staden kan inte klaga över ljud och buller. Det är något som inte stämmer, skriver CG Berglund.

FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

Jag har varit på en förhandling i mark- och miljödomstolen i Jämtland om att få bygga på landsbygden i Fåker. Det var en lantbrukare som bett mig komma.

Östersunds kommun och länsstyrelsen hade inte godkänt en avstyckning av en tomt för bebyggelse eftersom tomten ligger för nära ett lantbrukscentrum.

Kunde bli luktproblem

Det kunde bli problem med lukt och allergier. Då kunde de som skulle bo på den avstyckade tomten kunna att ställa krav på att lantbruksdrift skall förändras så att personen från staden kan bo där utan lukt och övrig miljöförstörelse som medför allergier, resonerade myndigheterna.

Jag har bott i staden under 45 år men under uppväxten bodde jag på landet. Jag har mycket svårt att förstå att det är något problem.

Parallellt med mitt boende i staden har jag ägt mitt barndomshem i 43 år. Under sommartid har jag vistats i mitt barndomshem långa perioder och vet att lukten från gödslingen finns en vecka på våren och en vecka på hösten.Jag har bott i Skellefteå, Stockholm, Örebro, Malmö och Östersund.

Kan inte gå till domstol

I dessa städer störs man mycket av flygbuller, buller från järnvägen, lastbilstrafik, motorcykel- och mopedtrafik med tillhörande avgaser. I staden kan man inte gå till domstol och klaga över dessa intrång i privatlivet, utan man får ta situationen som den är dit man kommer.

Det intressanta i detta sammanhang är att när man så flyttar ut på landet så kan man som gå till domstol och klaga på att det luktar i samband med gödsling av grödorna och att driften smutsar ned luften så att allergiker inte kan bo där.

Samtidigt skall vi behandlas lika inför lagen. Det är något som inte stämmer.

”Stadens lukt besvärligare”

Jag kan intyga att störningarna från stadens miljöförstöring och lukt är betydligt besvärligare än de störningar som finns på landet.

I staden kan man nästan aldrig uppleva en ljudlös miljö, som man har i mycket stor mängd och kan tillgodogöra sig på landet. I staden upplever man nästan aldrig fågelkvitter men det kan man alltid uppleva på landet.

Jag tycker att stadsborna som sitter i kommuner, länsstyrelser och domstolar har fått för stort utrymme i rättssystemet. Varför sitter det inte människor från landet på myndigheterna?

”Spiken i kistan för jordbruket”

Tjänstemän i staden Östersund tjänstgör vid kommunen, länsstyrelser och domstol sitter och skriver och beslutar i sådana här frågor. Inte underligt att glesbygden avfolkas.

I mark- och miljödomstolen framförde jag att det här kommer att sätta spiken i kistan för jordbruket och befolkning av landsbygden. Lägg ned projektet hela Sverige skall leva, det avfärdades som ett politiskt resonemang och inte ett praktiskt verklighetsargument.

I det perspektiv jag beskrivit ovan så medför flytten från staden så uppenbara fördelar i förbättrad livskvalitet så att luktproblem och allergiproblem vid en samlad bedömning är en bagatell.

Det här händer i Jämtland och Härjedalens som är inlandslän och är mycket glesbefolkat. Det är ofattbart att det kan hända i inlandet, då har glesbygdspolitiken helt havererat.

Ta seden dit man kommer

Livet har lärt mig att ta seden dit man kommer och då skall man inte flytta till ett område som man inte kan acceptera. Och de som har problem med allergier kommer aldrig att flytta till ett område som skapar ytterligare problem med att överleva så det argumentet är ett icke argument i sammanhanget.

Både lantbrukaren och den som flyttar in till byn skall ha omdömet att anpassa sig till varandra så att man skapar en trivsam situation för sitt leverne. Och det är jag övertygad om kan skapas. I annat fall är landsbygden körd. Den här målsättningen måste etableras om landsbygden skall kunna utvecklas.

Om inte tomten får avstyckas för bebyggelse är det en skandal!

CG Berglund, markägare

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen