Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 12 januari 2017

Malin Ackermann: Äntligen Bucht, nu kan du bli historisk!

Nyligen lämnades ett nytt förslag om landsbygdspolitik. Äntligen! skriver Malin Ackermann och vill se ett historiskt beslut så snart som möjligt.

FOTO: 3dfoto.se/Sören Andersson

Som vi har längtat. Slutbetänkandet för en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder är äntligen här.

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht talade vid presskonferensen om ett historiskt ögonblick och det kan nog fler än jag skriva under på att det kan vara – eller bli.

Krympt kommun

Jag tillhör dem som satt som klistrad och såg presskonferensen. Anledningen är att jag lever i en av kommunerna som krympt avsevärt befolkningsmässigt under hela min livstid.

Det i sin tur har medfört att kommunen har svårt att klara sitt välfärdsuppdrag på grund av minskade skatteintäkter och svårigheter med kompetensförsörjningen.

Spetsade öronen

Lika länge som kommunernas möjligheter att ge god samhällsservice skiljer sig mellan varandra kommer vi att sakna det jämlika samhället som jag drivs av att bidra till.

Så när ordförande för den parlamentariska landsbygdskommittén, Johan Persson (S), presenterade förslaget om ett anpassat näringslivspaket riktat till kommuner med särskilda utmaningar spetsade jag öronen lite extra och när kartan visades blev jag varm inombords.

Svårt att utvecklas

På kartan syntes flera av kommunerna som jag särskilt värnar. Nämligen kommuner som har svårt att utvecklas av egen kraft, vilket också har negativ påverkan på dess landsbygd.

En av dessa är också min kommun, Lycksele.

Mot positiv riktning

Om enbart detta paket blir verklighet kan utvecklingen gå mot en positiv riktning. Det kan bli den extra knuff som utvecklar det lokala näringslivet, generar fler arbetstillfällen som får människor att stanna eller flytta.

Det efterlängtade slutbetänkandet inger hopp om en förändring bland människor som har eller håller på tappat tilltron till staten och motivation till att rösta.

Angeläget att starta

Det är därför mycket angeläget att komma igång med kommitténs förslag mot ett mer sammanhållet Sverige så snart som möjligt.

Ett delat Sverige är ett svagare Sverige.

Negativa reaktioner

Det borde även varje inbiten storstadsbo inse efter vad som hänt i andra länder, där splittringen mellan människor och besvikelsen över makten ökat.

Trots detta har det kommit negativa reaktioner på förslaget om att omlokalisera statliga jobb från Stockholm.

Kan skriva historia

Argumentet mot att flytta ut jobben är bland annat att det saknas kompetens i landets glesare regioner. Men med kommitténs förslag om att ge universiteten uppdrag att tillgängliggöra högre utbildning till kommunernas lärcentrum så ordnar det sig nog.

Att skriva historia är säkert varje ministers dröm. Bucht har fortfarande chansen.

Malin Ackermann, landsbygdskämpe och opinionsbildare, Lycksele

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen