Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 5 mars 2018

"Mer Mandelmanns–jordbruk borde inte förknippas med problem”

Alla som tar ansvar för en hållbar matproduktion ska kunna få betalt för de kollektiva nyttigheterna som deras ansvar, jobb och liv medverkar till. Det skriver företrädare för Miljöpartiet i ett debattinlägg.

 – Vi är själva ganska övertygade om att programmet om Mandelmans visar på värden, mer än underhållning och romantiska landsbygdsdrömmar, skriver Anna Hildebrand och Tina Ehn, båda miljöpartister.
– Vi är själva ganska övertygade om att programmet om Mandelmans visar på värden, mer än underhållning och romantiska landsbygdsdrömmar, skriver Anna Hildebrand och Tina Ehn, båda miljöpartister. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

TV-programmet om paret Marie och Gustav Mandelmann och deras liv på landet, med djur, odlingar och kunskaper om självförsörjning har visat sig väldigt populärt. Programmet prisas och hyllas på galor och får människor att både drömma om och planera lustfyllda odlingar.

Vi är själva ganska övertygade om att programmet om Mandelmans visar på värden, mer än underhållning och romantiska landsbygdsdrömmar. Det handlar i mångt och mycket om cirkulär ekonomi, om glädje och en önskan om att kunna ta ansvar för livet.

För visst vill vi att maten ska produceras på ett etiskt ansvarsfullt sätt, och att människor som ägnar sitt liv åt att odla och föda upp djur och sköta planeten utifrån de ekologiska principerna ska vara många. Inte bli färre!

Läs också: Hela byn påverkas av Mandelmann-effekten

Alla som också tar ansvar för en hållbar matproduktion ska kunna få betalt för de kollektiva nyttigheterna som deras ansvar, jobb och liv medverkar till. Jobbet som sker görs för fler än för sig själva, och i samklang med bin, daggmaskar och tordyvlar.

Världens jordbrukare skiljer sig åt. En del bönder har ett fåtal djur och lite mark, andra driver stora gårdar, med eller utan djur. En del jordbruksföretag har satsat och investerat hela livet och har maximalt med resurser. Pengaekonomin styr vår livsmedelsproduktion och världens bönder till allt större enheter och allt mindre hänsyn till kollektiva nyttigheter.Läs också: Mandelmanns är årets lantisar

Världens mjölkproduktion koncentreras till så stora gårdar att det inte längre kan kallas för gårdar utan mer är industrier med kor som producerar mjölk. Det blir svårt att ha djur på bete när enheterna blir för stora. Det blir problem med koncentration av gödsel för spridning i närområdet. Investeringar i modern teknik driver effektiviteten framåt. Lån, investeringar och rådgivning för ökad produktion – allt kan vara befogat – men var går gränsen för det hållbara, och vad kommer våra ekosystem att klara av?

Jordbruket borde inte förknippas med problem, det borde vara den självklart positiva kraften för utveckling av hållbara system, med produktion enligt ekologiska principer. Fler jordbruk ger produktion närmare till fler. Med möjlighet att producera egen energi och cirkulära system där återvinning av näringsämnen är självklart. Jordbrukets stöd behöver fokusera mer på att stödja hållbar produktion och kollektiva nyttigheter, det i sig blir mindre sårbart och mer av Mandelmann-stil.Läs också: 6 toppentips vi lärt oss av Mandelmanns

Anna Hildebrand, Östersund

Tina Ehn, Sotenäs

Miljöpartiet de grönas landsbygdsnätverk

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen