Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 18 januari 2017

Mjölkbonden om livsmedelsstrategin: Nu vågar jag anställa mer personal!

Äntligen har politikerna beslutat om en livsmedelsstrategi. Det kommer att få positiva konsekvenser för hela landsbygden, skriver Mikael Bäckström.

FOTO: Ann Lindén

Sällan har jag blivit så glad över ett besked som när rikspolitikerna äntligen kom överens om en nationell livsmedelsstrategi. För mig som företagare inom det gröna näringslivet och för min bygd, Vireda i Småland, betyder det här mer än vad kanske gemene man tror.

Firade extra

Jag och min fru firade lite extra vid middagsbordet och jag hoppas att många i Sverige firade detta beslut på något sätt. Det här öppnar för fler arbetstillfällen på landsbygden, en tryggad livsmedelsproduktion och att vi kan hålla ihop stad och land på ett bättre sätt igen.

Nu när våra rikspolitiker har tagit ett långsiktigt beslut om hur Sverige vill göra med sin livsmedelsproduktion kan jag och min son fortsätta utveckla vår verksamhet.

Nu kan vi äntligen höja blicken och lägga upp en offensiv verksamhetsplan för framtiden.

Kan anställa fler

Nu vågar vi expandera. Det kommer betyda att vi måste anställa fler personer i vårt företag. Bra för oss förstås, men också bra för Aneby kommun. Kan vi skapa ytterligare arbetstillfällen och öka vårverksamhet så spiller det över på underleverantörer och andra verksamheter i vår bygd.

Under de 25 år som vi har saknat mål och en livsmedelsstrategi så har svensk livsmedelsproduktion tappat i konkurrenskraft.

Nu har vi chans att ta tillbaka marknadsandelar, bit för bit höja attraktiviteten för att producera livsmedel. Det tjänar både miljön, folkhälsan och vår säkerhet på.

Jordbruk i världsklass

Sverige bedriver ett jordbruk i världsklass. Vi är ett av de länder som använder minst antibiotika. Det här är fakta som bonde-Europa imponeras och förundras över.

Trots det har vi absolut mest importerad mat på våra middagstallrikar av alla EU-medborgare.

Nu finns det bra förutsättningar att ändra på detta

Tror på ljus framtid

Att veta att man sitter inne på de kvalitativt och mest hållbara produkterna i världen gör att man som företagare inom det gröna näringslivet känner sig trygg i en konkurrensutsatt bransch.

Vi tror på en ljus framtid för vårt företag, för vår bygd och för vår nation.

Mikael Bäckström, mjölkbonde, regionordförande för LRF Jönköpings län samt ledamot i LRFs styrelse

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen