Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 14 augusti 2018

Moderaterna: ”Lätta upp strandskyddet nu!”

Moderaterna vill reformera strandskyddet i grunden. De vill ge ansvaret till kommunerna att själva inrätta det på de ställen där de bedömer att det faktiskt behövs. Huvudregeln ska vara att det alltid är tillåtet att bygga.

 Moderaternas Maria Malmer Stenergard och Mats Green vill att kommunerna själva ska inrätta strandskydd på de ställen där de anser att det faktiskt behövs. Det skriver de i ett debattinlägg.
Moderaternas Maria Malmer Stenergard och Mats Green vill att kommunerna själva ska inrätta strandskydd på de ställen där de anser att det faktiskt behövs. Det skriver de i ett debattinlägg. FOTO: Moderaterna/IBL

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att lämna förslag på finansiering av nya bostäder på landsbygden. Även om tanken är god så börjar regeringen i fel ände. Så länge dagens omfattande strandskydd finns kvar så kommer inte pengapåsar att lösa problemet, eftersom det helt enkelt inte är tillåtet att bygga i attraktiva vattennära lägen.

Socialdemokraterna har hittills valt att blunda för att det hårda strandskyddet är ett problem på landsbygden. I Sverige finns cirka 39 000 mil kust och stränder, vilket motsvarar ungefär tio varv runt jorden. Moderaterna har länge drivit på för att det ska bli enklare att bygga nära vatten. Det är avgörande för många små och halvstora kommuners tillväxt.

Läs också: Jan Björklund: ”I många delar blir strandskyddet ett hinder för utveckling”

När riksdagen i februari 2017 röstade om en reformering av strandskyddet röstade S tillsammans med V och MP emot. En riksdagsmajoritet med Alliansen i spetsen röstade dock för och sedan dess har det legat på regeringens bord att agera i frågan. Det har alltså funnits alla möjligheter för regeringen att göra något åt strandskyddet, som många landsbygdskommuner upplever som ett stort problem. Men ingenting har hänt.

Det uppdrag som Socialdemokraterna nu gett till Boverket kommer knappast underlätta bostadsbyggandet på landsbygden. Det spelar ingen roll hur många finansieringsåtgärder som tas fram om det inte finns mark att bygga på. Det är att ge falska förhoppningar och samtidigt rycka undan mattan för svensk landsbygdsutveckling.

Läs också: Ulf Kristersson: ”Blir maten mycket dyrare väljer många att köpa importerat”

Moderaterna vill reformera strandskyddet i grunden. Vi vill ge ansvaret till kommunerna att själva inrätta det på de ställen där de bedömer att det faktiskt behövs. Huvudregeln ska vara att det alltid är tillåtet att bygga. När strandskyddet beslutas lokalt finns det större möjligheter att ta hänsyn till lokala förutsättningar.

Tillgång till mark är en förutsättning för att på riktigt skapa en levande landsbygd runt om i Sverige. Vi välkomnar att Socialdemokraterna vill underlätta bostadsbyggandet på landsbygden. Men utan tillgång till mark så blir finansieringslösningar bara ett slag i luften. Vi uppmanar därför Socialdemokraterna att genomföra det förslag som riksdagen har beslutat om. I Moderaternas Sverige ska hela landet kunna växa och leva.

Debattörer:

Mats Green (M), bostadspolitisk talesperson

Maria Malmer Stenergard (M), miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Läs också: Debatt – ”Landsbygden måste utvecklas – inte förvandlas till museum”

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen