Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 27 december 2016

Nu är det guldläge för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol

Det finns goda möjligheter att utveckla landsbygden – bostavligen. Nu är det dags att politikerna tar tillvara på småbryggeriernas potential, skriver Claes Wernerson.

FOTO: Mostphotos/Privat

Landsbygd kontra stad. Utflyttning kontra inflyttning. Bostadsbrist och ödebygder.

Alla verkar vara eniga om att något behöver göras men ändå händer det så lite.

Viktig näring

En av de viktigaste näringarna på landsbygden är livsmedelsproduktion och där är Sverige faktiskt i ett guldläge. Från att ha varit en nation utan särdeles gott renommé av gastronomiska upplevelser har vi helt plötsligt blivit en nation med världsrykte.

En nation som gör mat och dryck i världsklass, ett land som har restauranger som ligger på högsta nivån i hela världen.

Har potential

Landsbygden har en potential och ett besöksvärde som utnyttjas alldeles för lite. Ett område som är underutvecklat är dryckesproduktionen.

Drycken och maten är bland de viktigaste reseanledningarna som finns och många resenärer väljer resmål bara för möjligheten att äta och dricka gott.

Tar vara på hälften

Här i Sverige tar vi bara vara på hälften av den potentialen trots att drycken skulle kunna bli minst lika stor.

I vissa delar av världen är till och med smakturismen, med drycken i centrum, större än matdelen. Titta bara på whiskyn i Skottland, vinet i Bordeaux och vinet i Piemonte i Italien med många fler exempel.

Hög kvalitet

Sverige har i dag en spirande produktion av drycker av hög kvalitet, både med och utan alkohol. Under 2016 har Systembolaget köpt in öl från producenter i 119 av Sveriges kommuner.

Adderar vi producenter av vin, sprit och cider blir det troligen ännu fler, producenterna finns placerade i hela vårt land.

Värdefullt för landsbygden

Detta är en mycket värdefull utveckling för landsbygden genom arbetstillfällen, profilering, nätverk, investeringar och naturligtvis en stor potential i besöksnäring.

Men för att utnyttja potentialen krävs attraktioner som möjligheten att besöka bryggeriet, destilleriet och vingården. Samt att få möjligheten att köpa med sig några av produkterna hem.

Diskussionsfråga i många år

Gårdsförsäljning har stötts och blötts under många år. De flesta är överens om att det inte är någon fara för folkhälsan.

Andra länder med alkoholmonopol klarar av kombinationen monopol och gårdsförsäljning.

Möjlighet för Sverige

Utredningar har gjorts som visar på att det finns möjlighet även för Sverige.

Intressant är att efter ha träffat många politiker, när den senaste utredningen varit uppe på diskussion, är att ännu har ingen som läst hela utredningen. Men ändå var slutsatsen klar.

Utvecklat dryckeskultur

Antagligen har de senaste årens snabba och dynamiska utveckling av innovativa drycker, skapade av engagerade dryckesproducenter, betytt mer för utvecklingen av god dryckeskultur än de senaste hundra åren av alkoholpolitik.

Ger produktkänsla

Inte så konstigt egentligen då mötet med producenten på produktionsstället ger en helt annan känsla för produkten. Kalla det gärna respekt.

Och det man respekterar hanterar man på lite annat sätt.

Hjälp på vägen

Gårdsförsäljning är inget som löser landsbygdens utmaningar men är en stor hjälp på vägen och i dag en totalt outnyttjad resurs.

För att ytterligare stimulera och hjälpa fram stabila företag vore det en självklarhet att ge svenska småbryggerier samma möjligheter som de flesta andra länder ger sina småbryggerier.

Tillåtelse av EU

Exempelvis en kraftig reduktion av punktskatten, upp till 50 procent av ordinarie skatt, som EU ger tillåtelse till.

Något som skulle ge utrymme för några hundra nya arbetstillfällen i direkt anställningar plus kanske det femdubbla i sekundära arbetstillfällen med byggnationer, material, transporter, råvaruproduktion och så vidare.

Utveckla landet

Slutligen, kära politiker, ta vara på de goda möjligheter som finns att utveckla vårt vackra land.

För hur svårt kan det vara, alla har väl ambitionen att hela Sverige skall leva?

Förresten, det går säkert att få lite tips från våra grannländer. Norge är som bekant rätt bra på landsbygdspolitik.

Claes Wernerson, lantmästare, landsbygdsbryggare och ledamot i Svenska Dryckesakademien

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen