Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 27 september 2016

Nu får det vara nog! Därför måste regeringen sluta dränera Norrland

Det är dags att stoppa den norrländska dräneringen. Därför behövs en modig regering som vågar styra det som går att styra, skriver Malin Ackermann.

Bild 1/2 FOTO: 3dfoto.se/Mostphoto
Bild 2/2

Att kraften kommer från Norrland är ett välkänt begrepp trots att dräneringen sedan länge är ett faktum. Vi som bor i Norrlands inland har definitivt tröttnat på den missgynnande politiken som, oberoende av regering, urholkat det genuina med Sverige.

Landskap växer igen

Det genuina med en utpräglad bredd i sin natur, med alltifrån växande städer till orörd natur som brukar benämnas Europas sista vildmark.

I spannet där emellan finns öppna landskap som tyvärr växer igen i takt med att jordbruken försvinner. Det finns också byar, mindre orter och större samhällen som krymper på grund av brist på utbildning, minskade arbetsmarknader och försämrad samhällsservice.

Urban norm självklart

Normen har blivit att man ska bo i städer. Vi som har valt att bo kvar är förlorare och det är inte bara utflyttade som signalerar det.

Det gör också svenska staten.

Vi som bor i glesare områden betalar lika mycket skatt men är tydligen inte värda likvärdig service som de som flyttat till staden.

Kluvet land

Sverige är ett kluvet land. Det är långt ifrån alla som känner igen sig i Stefan Löfvens tal om att det går bra för Sverige.

Det är som om han pratar om ett annat land än det vi bor i: Landet som ständigt hotas av nedläggningar, av arbetstillfällen och minskad statlig service.

Tappat tron

Mitt Sverige mullrar av ilska eller ännu värre har resignerat och tappat tilltron till sitt egenvärde och till staten.

Mitt Sverige är delat.

Men det är inte Norrland mot resten, som den senaste självständighetsprotesten gett uttryck för. Det är inland mot kust. Land mot stad.

Särskilt drabbat

Norrland är dock särskilt drabbat av att vinsterna från skogen, malmen, vattnet och vinden transporteras söderut utan att ge något tillbaka. Det upprör och det söndrar.

Senaste beskedet från Vattenfall, med 40 tillväxtskapande jobb som föreslås flyttas från Jokkmokk och Sverige, kan bara tolkas som att regeringen tänker att det går vrida ur ytterligare kraft.

Lite till kan vi vrida ur Norrlands inland, trots att alla borde veta att det sedan länge är nog.

Människor dräneras

Det regeringen inte förstår och som forna regeringar lagt grunden till, är att kraften hos oss människor också dräneras i takt med skillnaderna i livsvillkor.

Kraften rinner ur, vanmakten tar över. Att rösta känns oväsentligt, så även att bidra till sin egen livsmiljö.

Denna utveckling är definitivt inte bra för Sverige.

Sänker produktiviteten

Det drabbar hela landet. Det drabbar varumärket Sverige. Vilket land kan stoltsera med att man lämnar stora delar efter i utveckling?

Det sänker också landets totala produktivitet. Samhällen, vars invånare känner tillit i att bli rättvist behandlade, är också beredda att bidra till sin egen bygd och därmed till totalen.

En anpassad regionalpolitik kommer att höja landets BNP, sänka sjuktalen och kostnader för sjukvård. I ett jämlikt Sverige blir vi gemensamt starkare.

Vill ha modig regering

Jag vill bo i ett enat Sverige där regeringen har mod och visdom att föra en lokaliseringspolitik som missgynnar tillväxtregioner, där tillväxt faktiskt skapas av egen kraft.

Jag vill bo i ett enat Sverige där statliga verksamheter decentraliseras med hänsyn till arbetsmarknadsregioner istället för län.

Decentralisera jobb

Tänk att decentralisera statliga jobb, som i huvudsak lockar kvinnor, till kommuner vars orter krymper. Den sortens politik främjar befolkningstillväxten och skatteintäkter i generationer. Argumentet att det är brist på kompetens i mindre orter går att styra upp via universiteten.

Det är dags för en politik som styr det som går att styra.

Det är dags att hela Sverige.

Malin Ackermann, samhällsdebattör som fick Skatteverket att backa från flyttplaner, Lycksele

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen