Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 25 april 2017

Nu måste det vara slut på bilförlossningar och platsbrist!

I Sverige 2017 kan kvinnor tvingas föda barn i en bil. Låt oss använda gravidilskan och förändra det som sker, skriver Pernilla Alexandersson.

FOTO: Elnaz Baghlanian/Mostphotos

Gravidilska kan vara så mycket. Det kan vara ilskan över att kroppen inte fungerar som man vill när barnlängtan är som störst. Ilskan över att man inte får bestämma över sin kropp.

Det kan vara ilskan över att ens förlossning inte blev som man hade tänkt sig.

Kan uppstå i rädsla

I en storstad i Sverige 2017 kan gravidilska uppstå i rädslan över att inte få en plats på förlossningsavdelningen eller i att stressa genom värkarna eftersom det står fler på kö.

På landsbygden kan gravidilska uppstå när inför faktumet att det är 10, 20 eller till och med 30 mil till närmsta förlossningsavdelning. Eller över att det är du som ska köra med den du älskar i värkar i sätet bredvid.

Eller att det är din dotter som riskerar föda ditt barnbarn i vägrenen.

Uppror mot tillstånd

Gravidilska kan vara gnistan till ett uppror mot sakernas tillstånd. Ordet syftar på arga människor som står upp för sin och andras rätt till en värdig förlossningsvård innan, under och efter graviditeten.

Sådana som jag.

Risk att dö

I ett landsbygdsperspektiv stannar inte ilskan över kravet på en värdig förlossningsvård. Det har gått så långt att vi får börja med att kräva något så grundläggande som en närvarande förlossningsvård.

I Finland gjorde man en studie över varför förlossningsavdelningar lades ner och där konstaterades att föds du i en bil löper du sex gånger så hög risk att dö.

Kostnad för oro

Vad kostar det att våra ofödda invånare och medborgare riskerar att dö i en bil? Vilket pris kan vi sätta på att under hela graviditeten oroa sig för att sitt barn ska skadas eller dö på väg till förlossningen?

Normerna kring att kvinnors hälsa är det första som prioriteras ned och det sista som prioriteras upp är starka. I ett välfärdsland där politikerna ständigt talar om att hela Sverige ska leva är det absurt att vi inte har några blocköverskridande lösningar.

Måste omorganiseras

Regeringen skjuter till en engångssumma till förlossningsvården på en halv miljard. Men vansinnet har pågått sedan 1990-talet och en permanent omfördelning av resurserna och en omorganisering av förlossningsvården krävs omedelbart.

Låt gravidilskan samla oss alla som längtar efter uppdaterade och inkluderande normer inom fertilitet, graviditet, förlossning och första tiden med barnet – både inom vården, politiken och i vår vardag.

Ser olika ut

Vi behöver förstå att förlossningskrisen ser olika ut på stad och landsbygd. Vi behöver engagera oss för att höja ribban för hur vi tar hand om våra födande och våra barn.

Vi måste ställa krav på en trygg förlossningsvård för alla och det nu. Ställ krav och ställ frågor, stå på dig.

Pernilla Alexandersson, föreläsare, jämställdhetsexpert och vd på Add Gender. Är aktuell med boken Gravidilska som synar svensk förlossningsvård. 

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen