Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 30 oktober 2017

Polismyndigheten misslyckas kapitalt med att garantera tryggheten

I Västerbotten får ett område stort som Danmark dela på en enda polispatrull under kvällar och nätter. Provocerande, anser riksdagsledamoten Helena Lindahl (C).

 Polisen kan omöjligen garantera att en polisbil finns på plats inom rimlig tid om ett våldsbrott inträffar på kvällstid, enligt skribenten.
Polisen kan omöjligen garantera att en polisbil finns på plats inom rimlig tid om ett våldsbrott inträffar på kvällstid, enligt skribenten. FOTO: Mostphotos

Att man ska kunna räkna med att polisen kommer när man slår larm är för de flesta en självklarhet. Det är en rättighet som ingår i det samhällskontrakt som dessvärre inte finns nedskrivet på papper och därmed blir svårt att förhålla sig till.

Tyvärr tummar staten väldigt mycket på sin del av det kontraktet: Själva leveransen av trygghetspaketet.

Staten skyldig skapa trygghet

Att polismyndigheten bemannar upp i regioner där det bor mycket folk och begås många brott är egentligen odramatiskt. Det är fullt logiskt att satsa mer där behoven är som störst.

Icke desto mindre är staten skyldig att tillhandahålla grundläggande trygghet, så att satsningar i städer under inga som helst omständigheter ska ske genom nedskärningar på landsbygden.

I verkligheten är det dessvärre mycket som talar för att det är precis det som sker.

Läs också: En polisbil ska täcka hela södra Lappland

En enda patrull

 Helena Lindahl (C).
Helena Lindahl (C). FOTO: Riksdagen

Där jag bor, i Västerbotten, får en region stor som Danmark med 30 000 människor dela på en enda polispatrull kvällar och nätter. Poliser har vittnat om att man under ett dygn tvingats köra 70 mil i bil.

Det säger sig självt att få poliser och stora avstånd ger många timmar i bil och färre till att utreda brott.

Vilket också blir tydligt när butiksägare vittnar om enorma väntetider efter inbrott.

”Ligger avsides”

Mest provocerande är att polismyndigheten i tidningen Expressen försvarade väntetiderna med det centralistiska resonemanget ”det ligger väldigt avsides och det tar lång tid att åka dit”.

Ja, landsbygden ligger avsides om man organiserar sig på ett sådant sätt att alla resurser ligger i städerna. Det är dock inte en naturlag, utan en situation som polismyndigheten skapat genom att centralisera sig till stora städer.

Därmed tar det också lång tid att nå dessa platser.

Läs också: Därför har du ett Systembolag men ingen polisstation hos dig

Självmål

Som undanflykt betraktat är det ett självmål. Det är nämligen polisens uppdrag att organisera sig på ett sådant sätt att avstånden inte blir orimligt långa och lämnar oskäligt stort försprång till kriminella.

I Västerbottens inland är bemanningen så barskrapad att man omöjligen kan garantera att en polisbil finns på plats inom rimlig tid om ett grovt våldsbrott inträffar på kvällstid.

Ministern agerar inte

Därmed misslyckas man kapitalt med att leverera den trygghet som människor via skatten betalar för. Det är oacceptabelt.

Därför kallade jag justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till debatt i riksdagen i slutet på oktober. När polisen inte sköter sitt uppdrag och rikspolischefen sticker huvudet i sanden så är det ansvarig ministers skyldighet att agera, vilket inte har skett.

Då måste ansvar utkrävas på demokratisk väg.

Det ska vara obekvämt att prioritera bort landsbygden.

Helena Lindahl, Centerpartiet, riksdagsledamot från VästerbottenLäs också: Vill du också skriva en debattartikel? Så gör du!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen