Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 18 juli 2016

Politiker: Fäbodar måste få undantag från lagen

Nu när det är sommar har verksamheten vid landets omkring 200 aktiva fäbodar högsäsong.  Ett besök innebär en resa till ett stycke levande kulturhistoria. Inte minst eftersom många fäbodar har varit i drift i hundratals år och där bruket i stora delar är opåverkat av tidens tand.

Är satt under press

Fäbodbruket är en verksamhet som måste bevaras men som av flera skäl är satt under press. Från min horisont är det ett typexempel på verksamhet där lagar och regler måste ta hänsyn till verksamhetens speciella art och inte författas bakom ett skrivbord i Stockholm.

Fäbodar är mer än bräkande getter och nykärnat smör. Andra traditionella hantverk har historiskt gjort fäbodarna till en diversifierad del av svensk näringslivshistoria.

Än idag är fäboden ofta en kugge i ett lokalt näringsliv där den utgör en del av ett helårsföretagande. Det finns ofta en koppling till besöksnäring som i sin tur även möjliggör företagande med olika inriktningar.

Det skapar värdefull attraktionskraft.

Trubbig tolkning

Under en längre tid har vi kunnat följa rättsprocessen kring Tin Gumuns och Karl Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn i Dalarna, vars verksamhet hotades av en trubbig tolkning av lagen om kassaregister.

Trots att fäboden saknar både el och 4G-täckning var Skatteverkets utgångspunkt att verksamheten ska ha ett digitalt kassaregister. Genom en nyligen avkunnad dom ges nu dispens för fäbodar att använda så kallade kassaregister.

Ett välkommet beslut som lyssnat till lagens intentioner.

Kan inte släppa frågan

Kassaregisterfrågan visar tyvärr tydligt att det är oerhört angeläget att fortsätta bevaka att den frikostighet som lagstiftningsprocessen uttalade också blir verklighet. I det aktuella fallet från Vikarbyn är resultatet av domstolens beslut glädjande. Men politiken kan inte släppa frågan.

Redan när den nya kassaregisterlagen antogs var det uttalat att undantag skulle göras på ett frikostigt sätt. Så har det inte blivit.

Bara 5 av 1 800 ansökningar har fått ja. Tanken med lagstiftningen var aldrig att verksamheter som inte har någon praktisk möjlighet att uppfylla kravet på kassaregister skulle tvingas stänga.

Får inte styra

Ur ett samhällsperspektiv är det oerhört viktigt att kontrollverksamheten inte får överta och styra vilka näringsverksamheter som får finnas. Det är nog uppenbart för de flesta att det inte är rimligt med krav på digitalt kassaregister i fäbodar utan ström och med dålig eller obefintlig mobiltäckning.

Min slutsats är tydlig: Fäbodar med levande fäbodproduktion ska ha en generell dispens från kravet om kassaregister.

Per Åsling, C, ordförande i riksdagens skatteutskott

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen