Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 18 april 2016

Politiker: Vi kan inte bara stötta manligt företagande

Kvinnor får betydligt mindre landsbygdsbidrag än män. Och om landsbygden ska bli jämställd krävs förändringar, skriver centerpartisterna Eskil Erlandsson och Sofia Jarl.

EU har många stora fonder för att utveckla landsbygderna inom unionen. Tyvärr var det i Sverige endast 17 procent av pengar i landsbygdsfonden som under 2015 gick till kvinnor.

Liknande ser det ut ifall man tittar på de andra EU-fonderna. Detta måste vi i politiken ändra på om hela landet ska kunna utvecklas. För såväl i staden som på landsbygden är det ett stort slöseri om inte allas idéer får plats för att utveckla vårt land och vår landsbygd. Men allt kommer inte vi som politiker att klara av – för en jämställd landsbygd krävs det att alla hjälps åt.

Fördelningen av pengar ur landsbygdsfonden speglar givetvis inte hela sanningen, däremot är det en tydlig indikation var det offentliga har riktat sin uppmärksamhet.

Men fördelningen handlar inte heller bara om utformningen av regelverk det är också en beskrivning på hur könsfördelningen inom dessa sektorer är på landsbygden. Jordbruket, skogen och andra sektorer på landsbygden måste breddas så att fler uppmuntras och tillåts ta del av dessa pengar.

Samtidigt måste dessutom synen på landsbygdsutveckling breddas så att fler företag och verksamheter ses som en naturlig del av landsbygden och dess utveckling.

Viktiga steg kan tas av politiken men viktiga steg måste också tas av andra aktörer. Vi ser att vi måste växla upp arbetet på framförallt tre områden:

1. Arbetslivet måste bli mer diversifierat

Det är ingen hemlighet att landsbygdens arbetsliv till stor del varit jordbruk, skogsbruk och industri. Sektorer som i dag inte är tillräckligt öppna för alla. Dessa sektorer behöver bli mer öppna för fler grupper men landsbygdens arbetsliv behöver också utvecklas med fler sektorer.

Tjänstesektorn med allt ifrån besöksnäring och spelindustri till omsorg och statlig service, som kräver arbetskraft på alla nivåer, har stor potential. Det finns stora möjligheter att utveckla detta och inte minst med tanke på dagens teknikutveckling.

Fler kan jobba på distans och framförallt kan den nya tekniken öppna upp för nya verksamheter och nya företag. Tillsammans med ett bra nyföretagarklimat finns stora möjligheter att utveckla landsbygden.

2. Skog- och jordbrukssektorn måste vara öppen för alla

Här krävs det att alla aktörer, i allt från utbildning och arbetsliv till myndigheter och organisationer, ser över hur man arbetar så att man ser till att det är öppet och välkomnande för alla. Nätverk, information och mer information är viktiga delar för att se till att få in fler människor i skogssektorn i allt från ägande och skogsbruk till förädling.

3. Fler företagare måste kunna få ta del av de stödpengar som det offentliga erbjuder

Här har vi som beslutsfattare ett stort arbete. Vi måste bredda regelverken så att fler typer av verksamheter kan få stöd och vi måste se till så att fler vet om hur de ska göra för att kunna söka dessa medel. Det är slående hur mäns företagande ständigt värderas högre än kvinnors och att detta slår igenom i de stödstrukturer som ska vara till för alla!

En jämställd landsbygd handlar inte om något annat än att se till att hela landet ska kunna leva. Alla, såväl män som kvinnor, behövs i detta arbete och då måste vi säkerställa att alla har möjlighet att vara med och utveckla den svenska landsbygden med nya idéer.

Sofia Jarl (C), Valberedningens förslag till ny ordförande för Centerkvinnorna

Eskil Erlandsson (C), Ledamot av riksdagens EU-nämnd

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen