Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 20 december 2016

Regeringen, nu är det upp till bevis om flyttlöften inte ska bli tomma ord!

Regeringen har sagt att statliga jobb ska flyttas ut från större städer – inte tvärtom. Trots det vill Skatteverket flytta en del av ett kontor i Sollefteå. Nu är det upp till bevis om regeringens flyttlöfte inte ska bli tomma ord, skriver Lena Asplund (M).

FOTO: Riksdagen/Mostphotos

Skatteverkets beslut att flytta delar av det kontor som nu finns i Sollefteå till Sundsvall har väckt uppmärksamhet långt utanför Västernorrlands gränser, bland annat i artiklar på Land.se.

17 tjänster som plockas bort kan tyckas vara få men mönstret går igen från flera andra håll i landet.

Plockas från mindre städer

Kvalificerade tjänster plockas bort från mindre orter för att i bästa fall ersättas med mindre kvalificerade. Under svepskälet att det är svårt att rekrytera kompetent personal så sker en urholkning av statens närvaro i hela landet.

Skatteverkets agerande när det gäller beskattningssektionen i Sollefteå är ett symptom på något större, beteendet känns igen.

Ska ersättas

Skatteverkets ledning säger visserligen att de arbetstillfällen som försvinner ska ersättas av andra, men de arbeten som ska komma till är av en helt annan karaktär än de som försvinner.

Detta säger också något om hur statliga myndigheter ser på mindre städer och kommuner, att det är platser där det inte finns särskild kompetens som man vill komma åt utan att arbeten är något som nådigt fördelas ut uppifrån.

I det här fallet så riskerar man att förlora kompetent och erfaren personal som har många års erfarenhet av sina arbetsuppgifter.

Finns stor risk

Det finns en stor risk att många söker sig bort från en arbetsgivare som inte vet att uppskatta och lyssna på sin personal.

Jag har under flera år i riksdagen motionerat om att staten måste se över hur man väljer att lokalisera statliga företag och myndigheter, i syfte att få en större spridning över landet.

Större kostnader

Det är sant att det ofta finns en större tillgång på högutbildade personer i storstadsområden men det är lika sant att statens kostnader där blir större, bland annat genom att såväl löner som hyror är högre.

Dessutom visar det sig ofta att när man väl valt att etablera en statlig verksamhet på en mindre ort så blir rekryteringsproblemen inte alls lika stora som förväntat.

Många nyutbildade personer vill bilda familj på mindre orter och söker sig bort från storstäderna.

Måste avspeglas i regleringsbrev

Civilminister Ardalan Shekarabi har sagt sig vilja ha en större spridning av de statliga jobben. Nu är det upp till bevis att detta också avspeglas i regleringsbrev och uppdrag.

Regeringen måste visa ett ledarskap om deras påstådda vilja till decentralisering ska bli något mer än tomma ord.

Lena Asplund (M), riksdagsledamot för Västernorrland, boende i Sollefteå

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen