Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 4 oktober 2016

Regeringens förslag gör att skogsfinnarna aldrig kan få tillbaka sina namn

Varför märks inte namnen från den finska nybyggarna i Sverige? Nu har riksdagen chansen att ändra på det men väljer att göra tvärtom, skriver Mats Jonsson.

FOTO: Leonhard Brander

Andersson och Pettersson och Lundström, eller? Alla de som har sina rötter i någon av Sveriges finnmarker, varför heter de inte Hartikainen och Muhoinen och Tarvainen?

Mängder av nybyggare

För fyra hundra år sedan flyttade mängder av finska nybyggare över Östersjön. De tog med sig sin finska kultur och tilltalade varandra med släktnamn, som burits i generationer i Savolax och Karelen.

Hembygdsforskare och finnmarksspecialister lyfter idag fram den skogsfinska kulturen med ny energi. Man hittar byggnadsminnen och vackra platser.

Men finnarna själva, vart tog de vägen?

Förlorade släktnamn

När de finska församlingsborna antecknades i svenska kyrkböcker förlorade de i officiella sammanhang sina släktnamn. De svenska prästerna förstod sig inte på det finska namnskicket och skrev in finnarna endast med förnamn och patronymikon i svensk form.

Identitet och samhörighet, som är förbundna med släktnamn gick förlorad. Finnarna finns kvar, men de blev osynliga.

Bevarade namn

Under åren 1817-21 reste den finländske forskaren C A Gottlund omkring i de svenska finnbygderna och nedtecknade bland annat ett stort antal släktnamn. På detta sätt har namnen ändå bevarats, särskilt i Värmland.

På senare tid har många människor, särskilt i nordligaste Sverige, känt sig tvingade av sociala skäl att byta sina finska eller samiska namn mot svenska.

Ändra lagen

Jag tycker att den nya namnlag som är på väg ska medge att gamla namn som gått ur släkten får återtas, oavsett hur lång tid som gått sedan de förlorades.

Med hjälp av den moderna DNA-tekniken kan nämligen släkttillhörighet och anknytning till ett visst släktnamn numera styrkas på ett helt annat sätt än tidigare. Alla som vill veta mer om sina finska rötter kan vända sig till Forest Finn DNA Project och göra ett test till ett överkomligt pris.

Har inte använt möjligheterna

Men i regeringens proposition till riksdagen om ny namnlag har dessa nya möjligheter inte observerats.

Där medges återtagande av tidigare släktnamn endast om det burits högst fyra generationer bakåt. Denna tidsbegränsning är omotiverad och otidsenlig. Den bör tas bort.

Här handlar det om minoriteters rätt till sin identitet och rätten att få vara synlig som den man är. Skogsfinnarna räknas nämligen som en del av den Sverigefinska nationella minoritetsgruppen.

En del av identiteten

Detta bör riksdagen ta fasta på när namnlagen behandlas.

Likaväl som svensk kultur är en ofrånkomlig del av Finlands identitet så är också finsk kultur en ofrånkomlig del av Sveriges identitet.

Mats Jonsson, präst, Uppsala

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen