Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 7 november 2019

Riksdagsförvaltningen: Vi försöker verkligen sprida kunskap utanför Stockholm

I en krönika i Land nr 43 18/10 2019 skriver Terese Bengard att det är viktigt att hela landet kan lära sig om hur riksdagen fungerar. Riksdagsförvaltningens kommunikationschef Anders Hagquist svarar.

 Utställningen ”Fira demokratin” står i Sammanbindningsbanan i Östra riksdagshuset. Riksdagsförvaltningens kommunikationschef Anders Hagquist skriver att riksdagen jobbar aktivt med att sprida kunskap om demokratin även utanför huvudstaden.
Utställningen ”Fira demokratin” står i Sammanbindningsbanan i Östra riksdagshuset. Riksdagsförvaltningens kommunikationschef Anders Hagquist skriver att riksdagen jobbar aktivt med att sprida kunskap om demokratin även utanför huvudstaden. FOTO: Anders Löwdin/Sveriges riksdag

Terese Bengard skriver om skolelevers möjligheter att besöka riksdagen och Riksdagsbiblioteket samt om vilka som kan se utställningen om demokratins 100-årsjubileum utanför riksdagshuset.

Terese Bengard har givetvis rätt i att det ska vara möjligt att lära sig om demokratin och riksdagen utan att komma till Stockholm. Det är därför vi delar ut resebidrag till gymnasieklasser som vill besöka riksdagen. Bidraget täcker kanske inte hela kostnaden för resan, men det är i alla fall en hjälp för att gymnasieelever ska kunna besöka riksdagen.

För att uppmärksamma att det är 100 år sedan demokratins genombrott har vi gjort en utställning utanför riksdagshuset. Men eftersom inte alla kan resa till Stockholm för att se den, har vi producerat tre andra utställningar. Det finns en vandringsutställning som går på turné från norr till söder. Det finns en affischutställning att ladda ned gratis eller beställa och som kan sättas upp exempelvis i skolor. På webbplatsen Firademokratin.riksdagen.se finns en virtuell utställning med dramatiserade berättelser, fördjupningsteman och studiematerial speciellt riktat till skolelever.

På riksdagens webbsida finns också ”Upplev Riksdagen”, som är en digital rundvandring i riksdagshuset där vi berättar om den demokratiska processen.

Vi har även gjort skolmaterial om demokratins genombrott som kostnadsfritt kan beställas eller skrivas ut och sedan användas i undervisningen. När det gäller biblioteket, så går det att låna böcker från vårt bibliotek med hjälp av de kommunala biblioteken landet runt.

Till sist ska sägas att riksdagens talman och vice talmän reser runt och bland annat besöker skolor för att prata demokrati. Det gör de exempelvis ofta i samband med att de inviger vandringsutställningen när den byter ort.

Riksdagshuset står där det står, men vi försöker verkligen att på olika sätt sprida kunskap om demokratin och riksdagens arbete även utanför Stockholm.

Debattör: Anders Hagquist, Kommunikationschef Riksdagsförvaltningen

Inlägget är en replik på ett tidigare debattinlägg som du kan läsa här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen