Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 16 december 2016

Niklas Markis: Så gör du gott på riktigt!

Larmrapporterna om mat duggar tätt. Samtidigt undrar konsumenter vad de kan göra. Det finns ett konkret och bra sätt, skriver Niklas Markis.

FOTO: Matias Zakrisson/Mostphotos

Larmrapporterna haglar, två av tre danska grisar bär på multiresistenta bakterier, stora landområden köps upp av matindustrin som pressar priser och fyller butikerna med skräp – allt medan de kvalitativa småbruken inte kan nå lönsamhet och lägger ned.

Finns det något vi som konsumenter kan göra?

Bli medspelare

Javisst! Börja som medspelare och passa bollen, kom med i matchen och in i värmen. Att medvetet planera sitt ätande och ändra sitt konsumtionsmönster är en bra början.

Anslut dig till ett andelsjordbruk, kotell, knorrtell eller se åtminstone till att köpa dina råvaror direkt av en bonde som du känner står för en hållbar och bra produkt.

Så fort du tagit detta steg börjar värmen sprida sig. Du har gått från konsument till en medproducent.

Här är ett exempel på hur du gör gott på riktigt med mitt recept på köttbullar:

Tillagningstid: 30 månader och 48 timmar.

Börja med att vara mycket noga med att råvarorna, använd inte något av en anonym karaktär. Det kan eventuellt bli okej smakmässigt men vi vill ju göra gott på riktigt.

 • Anslut dig till ett andelsjordbruk eller boka upp dig på dina råvaror i god tid, gärna innan säsongen börjat. Låt bonden göra det den gör bäst istället för att behöva jaga dig i tid och otid.
 • Hämta din leverans och passa på att fördjupa relationen till din bonde. Ge feedback och berätta vad du vill ha ut av samarbetet.
 • Full fräs på ugnen och bränn av 2,5 kilo fondben av nöt (30 månader), se till att de får rejält med färg.
 • Plocka fram storgrytan och lägg i benen, morot, palsternacka, persiljerot, lök, rotselleri, lagerblad, timjan, persilja, hela pepparkorn och en klick tomatpuré.
 • Slå på en flaska vitt vin och täck sedan alla ingredienser med vatten. Låt småputtra i 24 timmar, skumma av under tiden.
 • Sila och ställ tillbaka den på spisen.
 • Finhacka lök, cirka 1 lök per kilo smet. Stek löken i smör på mycket låg värme, den ska inte ta färg utan bara mjukna. Stek gärna i 15-20 minuter så blir den söt och god.
 • Det översta lagret i buljongen består nu av fett. Skopa av det och lite av buljongen ner i löken som du sedan låter puttra tills löken är riktigt mjuk.
 • Blöt upp havregryn och brungräddat knäckebröd i lika delar i grädde och vatten. Tyvärr så är lantbruket häromkring redan så illa drabbat att jag fick bege mig till affären för att inskaffa detta.
  • Blanda lök och grynblandningen noga och jobba bort alla klumpar.
  • Lägg färsen (jag valde i detta fall att skaffa mig en flickvän som har en fin besättning Highland cattle-kor för att säkra råvaran) i en bunke. I med lantrasäggen: två gröna, två rosa, och två bruna. Ett ägg per kilo smet.
  • Mortla de kryddor du vill använda. Jag körde med julsmaker: kryddpeppar, nejlika, svart och vit peppar, samt lite chili. I med saltet, cirka tre teskedar per kilo smet.
  • Blanda färs, ägg, lök, gryn och kryddor med en elvisp.
  • Koka upp din fantastiska buljong.
  • Rulla några köttbullar till önskad storlek och släpp ner i fonden. Flytförmågan ökar i takt med att de blir tillagade, efter en stund får du en känsla för när det är dags att ta upp dem. Sätt dig ned och smaka av. Gör de justeringar du vill och sätt sedan igång att rulla.
  • Köttbullarna stelnar snabbt i buljongen och håller formen riktigt bra. Nu har du en riktigt saftig och god köttbulle som du bara steker på i en het panna för att få lite färg på. Buljongen som nu reducerats ner är sagolik! Sprängfylld med extrasmak från alla köttbullar som normalt inte passerar en buljong.
  • Nu har jag börjat planera 2019 års köttbullar i och med köpet av en ny avelstjur till grannen. Grannen behöver en ny tjur och jag behöver köttbullar.

   Så enkelt är det!

   Niklas Markie, driver andelsjordbruket Nyttogården i Resele

   Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

   Relaterade artiklar

   Läs mer om

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs fler artiklar från Land.se

   Till toppen