Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 14 december 2016

Så står du emot julklappshetsen

Redan långt innan julafton är det många barn som börjar skriva på sin önskelista. De fantiserar om vad de ska få och förväntningarna växer ju närmare dagen kommer.  Vi vill göra både stora och små glada och därför lägger vi i genomsnitt 5 000 – 7 000 kronor på julklappar. Lägg sedan till pynt, julmat och alkohol.

Plötsligt kostar julhelgen för en barnfamilj lika mycket som en utomlandsresa.

Finns det en baksida med alla julklappar? Redan i fyraårsåldern har ett genomsnittsbarn runt 500 egna leksaker och det ökar med åren. Ger nytt lego och en ny Barbie verklig glädje? Om du går till dig själv, hur många av alla de julklappar du har fått genom åren har skänkt dig lyckokänslor?

Låt oss stanna upp och fundera ett kort ögonblick vad det är vi försöker köpa oss.

Lyckoforskningen har visat att prylar inte skänker varaktig lycka. Däremot är forskarna eniga om att två ingredienser behövs: Tacksamheten i det lilla och att få göra gott för andra.

Stopp ett tag. Vad är det då vi skänker bort när vi fyller utrymmet under granen? Är det vår egen förväntning på barnens och släktens glädje?

Julklapparna är egentligen en liten del av julafton men ju mer vi pratar om presenterna desto större är risken att de andra delarna inte blir lika värdefulla.

Det är de vuxna som har ansvar för hur familjen firar jul och det handlar både om vad vi konsumerar och traditioner runtomkring .

Tänk om vi denna jul kan låta andra värden få större utrymme än klapparna – som gemenskapen, glädjen att få ge och en tacksamhet över det vi har. De sanna ingredienserna till lycka.

Fundera över vad och hur du vill ge julklappar i år, skriver samtalsterapeuten Maria Helander.
Fundera över vad och hur du vill ge julklappar i år, skriver samtalsterapeuten Maria Helander.

Om du vill stå emot julklappshetsen i år, börja med att låta barnen få plocka ut leksaker ur sitt rum som de inte använder och skänka till en insamling. Kanske kan du ge varje barn en liten julklappspeng för att få skänka till en valfri välgörenhetsorganisation. Det ger tillfälle att prata om att alla barn i världen kanske inte är lika lyckligt lottade kring jul och skapar också en god känsla av att få ge.

Det finns en viktig poäng i att lära sitt barn att skjuta upp en belöning och inte få allting man önskar sig.

På så sätt lär sig barnen att kämpa för sina mål och hantera sin impulskontroll. Försök också att hålla nere antalet paket till barnen. De kommer trots allt bara glädja sig åt ett fåtal saker på en och samma gång. Några saker blir favoriter och att resten kommer i skymundan.

Be vänner och släktingar om upplevelser i present. Ett biobesök eller en utflykt med korvgrillning – de presenterna kommer barnen att minnas och uppskatta mycket mer än sakerna som hamnar i leksakslådan.

Och kom överens med släkten att slopa alla pliktskyldiga julklappar. Ge istället av din tid och fulla närvaro – det är den bästa julklappen för både stora och små.

Maria Helander, samtalsterapeut

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen