Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 14 juni 2016

Sluta gnäll på landsbygden – här är sakerna du borde hylla

Allt för ofta lyfts bristerna med att bo på landsbygden fram. Istället borde vi hylla den. Det skriver Erika Kvarnlöf.

FOTO: Mostphotos

Dagligen läser jag olika artiklar, blogginlägg och krönikor om landsbygden i olika sammanhang. Något som ofta dryftas från oss som bor på landet är särbehandling gentemot stadsbor, dåliga kommunikationer, obefintligt bredband och folk som flyr till stan.

Även om det inte är tanken blir budskapet: Kom inte hit för här finns inget att hämta. Inte för någon.

Prata mer om anledningarna

Och ändå är vi ju många som har lämnat staden för att bo på mindre ort eller ute på landet. Och alla har vi gjort det av olika anledningar. Anledningar som jag tycker att vi borde pratar mer om.

Jag skulle kunna gnälla på mycket som gäller min kommun. Men istället väljer jag att hylla lugnet, tystnaden, den vackra naturen och de betydligt billigare huspriserna.

Den friska och avgasfria luften, närheten till havet men även ett stort antal insjöar. Fjället där man kan vandra och paddla kanot i vattendragen och lyssna på fågelsång eller enbart tystnaden. Närheten till beslutsfattarna och lokalkännedomen. Att jag är hej och du med massor av människor och att vi tar hand om och ställer upp för varandra när det behövs. Föreningslivet, entreprenörskapet och asylboendet.

Det sistnämnda som medför att vi får möta nya spännande kulturer utan att ta ett flyg långt bort. Naturreservatet med vattenfallet som är så vackert med alla vitsipporna på våren att det nästan gör ont i hjärtat.

Vet var abborren nappar

Hembygden med sjön där jag vet exakt var abborren nappar och gäddan lurar. Gårdarna där djuren går och betar som sedan kanske blir till mat på våra tallrikar. Doften av nyslaget hö.

Vägen till förskolan där vi plockar tussilago om våren, björnbär på sommaren och åker pulka på vintern. Skogen som jag kan springa rakt ut i från ytterdörren och svampstället och smultronen bara en cykeltur bort.

De många företagarna och eldsjälarna som inte ger upp utan utvecklar sin bygd och startar nytt. Alla vi som lever här. Vissa sedan många, många generationer tillbaka. Andra sedan alldeles nyss.

Här finns alla sorter, precis som på alla platser i världen. Högskoleutbildade, självlärda, livslärda, lagliga, laglösa och en och annan tok.

Finns framtidstro

Här finns framtidstro och en önskan om utveckling och att allt går bara man vill. Och här finns spåren efter de första invånarna som kom hit för flera tusen år sedan. De som var här före oss.

Här finns något för alla. Det gäller bara att veta vad man vill.

För utveckling av landsbygden är bara möjlig om vi vill. Och kanske vill någon ha det som det alltid har varit och låt det så vara. Var och en är salig i sin tro.

Men varför inte sprida just det budskapet: Att landsbygden är fantastisk och att vi tror på den.

Inte att det är en plats där ingen egentligen vill bo. För det är vi ju väldigt många som faktiskt vill.

Erika Kvarnlöf, arbetar på Länsstyrelsen och bloggar på hemmahoskikan.se

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen