Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 11 oktober 2017

"Staten överger landsbygden när kopparnätet klipps"

Kopparnätet klipps runtom i landet medan brist på pengar sinkar fiberutbyggnaden. Staten måste ta ett större ansvar för fungerande infrastruktur om Sverige ska hålla ihop, skriver Patrik Davidsson (C) i Uppvidinge.

 Staten överger landsbygden när förutsättningarna för den fasta telefonin monteras ner utan att fungerande alternativ finns på plats, skriver Patrik Davidsson (C) i Uppvidinge.
Staten överger landsbygden när förutsättningarna för den fasta telefonin monteras ner utan att fungerande alternativ finns på plats, skriver Patrik Davidsson (C) i Uppvidinge. FOTO: Mostphotos, Lotta Wåtz/Dagens Samhälle

Sverige är större än storstan. Därför är det dags att staten börjar investera i landsbygden och inte låter den halka efter i utvecklingen. Som boende på landsbygden djupt inne i de småländska skogarna känner jag just nu en stor frustration över att Telia klipper kopparnätet. Den infrastruktur som är livsnödvändig rivs nu på flera orter utan att ny finns på plats vilket leder till förödande konsekvenser.

Vardagen blir tyst

För många företagare och andra boende på landsbygden blir nu vardagen tyst då varken telefon eller dator ger ifrån sig något ljud. Det är helt oacceptabelt att staten stillasittande kan se på när kopparnätet klipps, den infrastruktur som i dag tryggar landsbygdens kommunikation.

Läs också: ”Varför fungerar det i Norge – och inte här?”

Jag är väl medveten om att kopparnätet är dåtidens svar på dagens fiber och att kopparnätet behöver bytas ut. I min hemkommun Uppvidinge är detta i dag ett faktum. Kopparledningen försvinner vilket hotar verksamheten i många företag då varken mobiltäckning eller fiber finns att tillgå.

Pengarna räcker inte till

Staten initierar en utbyggnad av fibernätet, vilket också sker i Uppvidinge. Men pengarna på länsstyrelsen räcker inte till alla de fiberföreningar som kämpar och sliter med ansökningar för att kunna bygga ut fibernätet.

Detta är ett systemfel. Jag vill att vi ska ha en grundläggande servicegaranti i hela landet. Du och jag betalar skatt som ska gå till den gemensamma välfärden. Där ingår det faktiskt att trygga kommunikationer inte bara i våra städer, utan också på landsbygden.

Moment 22 skapas

Idag uppmanar man människor att bilda fiberföreningar för att via länsstyrelsen kunna söka pengar från Jordbruksverket, vilket skapar ett moment 22. Staten säger till oss boende på landsbygden att söka pengar till fiberutbyggnad, samtidigt som pengarna inte räcker till och kopparledningen tas ner.

Läs också: ”Utflyttning av myndigheter bara konstgjord andning”

Den problembild jag beskriver är svår att tolka som något annat än att staten faktiskt överger landsbygden. Marknadskrafterna är bra, men det räcker inte överallt. Där behöver staten faktiskt ta sitt ansvar och bidra med lösningar så att vi kan trygga kommunaktionerna även utanför tullarna i Stockholm.

Sverige behöver hålla ihop

Sverige behöver digitaliseras, på riktigt. I stan kallas sådant för investering, på landsbygden kallar man samma sak för bidrag. Det är hög tid att vi spolar den stadsfokuserade politiken och ser till hela landet. Sverige behöver hålla ihop. Därför krävs det att staten särskilt satsar där det riskeras att bli eftersatt.

Den svenska landsbygden har all möjlighet att blomstra, men då krävs det politisk vilja.

Patrik Davidsson (C), Uppvidinge

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så gör duLäs också: Kopparnätet släcks – många drabbas över hela landet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen