Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 27 juni 2016

”Svensk kött- och mjölkproduktion smart för både människa och miljö”

ÅSIKT Kött- och mjölkfritt – hur miljösmart är det egentligen? Peter Borring, ekologisk och konventionell växtodlare, vill nyansera debatten som enligt honom är farlig och vilseledande.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Vilseledande tokerier om kött- och mjölkfritt

Det har i dag blivit en sanning att vi får ett mera hållbart och miljövänligare leverne om vi minskar eller helt utesluter kött- och mjölkprodukter. Dessvärre är detta en sanning med så stor modifikation att det ofta leder människor fel!

Land.ses debatt om livsmedel.
Peter Borring, lantbrukare och ordförande för LRF i Östergötland, vill nyansera debatten om kött- och mjölkfritt.

Det senaste och mest tokiga exemplet är festivalen Way-out-west som gör vad man kan för att framstå som hållbar, numera inte bara som köttfri utan även näst intill mjölkfri.

Sant är att vi äter mycket mera kött i västvärlden, så även i Sverige, nu än för 20 år sedan. Vi skulle således kunna dra ner på köttkonsumtionen utan några problem. Men det är skillnad på kött och kött och olika mjölkprodukter beroende på var och hur det är producerat. Har den vanliga konsumenten tillräcklig kunskap för att göra adekvata val att välja bort rätt kött och mjölk i sin vilja att göra rätt?

De guider som tas fram av miljöorganisationer är ofta vilseledande och ger en skev bild om att ekologiskt kött skulle vara mindre miljöpåverkande och mera klimatsmart. Klimat- och miljöaspekter är för övrigt två aspekter som alltför ofta blandas ihop hej vilt i debatten.

Hela tesen om att kött och mjölk är skadliga för miljön och klimatet bygger på resonemanget att ca 70 procent av världens åkermark används till foder och det vore med detta resonemang bättre att använda den marken till grödor som vi kan äta direkt. Klimatpåverkan skulle komma från framförallt idisslarnas matsmältning. Det blir dock helt fel att göra lokala sanningar av globala fakta.

Sant är att hälften av Sveriges jordbruksmark inte lämpar sig för odling av annat än gräs. Det är små, oregelbundna fält i skogsbygder där vilda djur tar hand om exempelvis havren, vetet och ärtorna om det skulle odlas där.

På alla artrika naturbetesmarker – som utgör en 1/6 av all Sveriges jordbruksmark – kan självklart bara betesdjur hålla dessa marker öppna. Det är därför sunt användande av vårt landskap att odla vall – gräs – där det är lämpligt och sedan ta hand om köttet och mjölken från de djur som ätit gräset.

Gräset på dessa fält och de permanentväxande naturbetesmarkerna är för övrigt en god kolsänka genom sitt kontinuerliga växande och upptag av CO2. Dessutom är 70 procent av allt nötkött en ”bieffekt” från mjölkproduktionen från de kossor och tjurkalvar som slaktas.

Ibland hävdas det att Svensk kött- och mjölkproduktion också är skadliga för miljön för att även svenska djur utfodras med soja från Sydamerika. Faktum är dock att ca 95 procent av allt foder som svenska djur äter har odlats i Sverige, oftast i djurets närhet, med svenska striktare miljöregler.

Många av de stora slätterna i Sverige utgörs av jordar med hög lerhalt som inte heller lämpar sig för odling av grönsaker och rotfrukter. Baljväxter kan inte odlas för tätt inpå varandra. Att däremot odla vete och havre går utmärkt på dessa marker. Grödor som både används till foder till höns och grisar som ger oss ägg och kött, men också till bröd, pasta och havreprodukter. Havredryck och komjölk har således ingen motsättning utan kan med fördel odlas på olika marker.

Om människor väljer att äta kött och mjölk eller ej lägger jag ingen värdering i. Man behöver dock inte dyka så djupt i den veganska dieten för att konstatera att en stor del av det veganska köket är beroende av råvaror som inte kan odlas i det svenska landskapet och som därmed mindre utsträckning bidrar till att hålla Sveriges vackra sommarlandskap öppet och skapa jobb och sysselsättning för många här hemma. Min slutsats blir således att en vegansk kost är mera beroende av importerad mat och således kommer veganerna bli dem som svälter ihjäl först om vi skulle få stängda gränser och brist på mat!

Peter Borring, regionordförande LRF Östergötland, Ekologisk och konventionell växtodlare

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen