Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 2 oktober 2018

”Tillsammans kan vi rädda Sveriges får och lamm!”

Risken är överhängande att många får- och lammföretagare inte klarar vintern. Men en femma extra för lammytterfilén kan rädda Sveriges får och lamm! Det skriver Svenska Fåravelsförbundet i ett debattinlägg.

 Betala lite mer och välj svenskt kött så att fårbönderna klarar sig, skriver Svenska Fåravelsförbundet.
Betala lite mer och välj svenskt kött så att fårbönderna klarar sig, skriver Svenska Fåravelsförbundet. FOTO: Einar de Wit

Vi Sveriges fårbönder och lammproducenter vill inget hellre än att fortsätta erbjuda dig som konsument vårt svenska lammkött. Vi har friska får och lamm i Sverige, vi har världens bästa djurskydd och djurhälsa, får och lamm har det bra i fårhus och beteshagar. Välskötta djur är friska djur, de behöver inte antibiotika för att växa.

När du väljer svenskt lammkött så bidrar du till levande landsbygd där företagsamhet och livskvalitet råder för både människor och djur.

Vi är tacksamma för det stöd vi mötts av under sommaren 2018. Men sommarens torka har skapat ett ansträngt läge för svenska lantbrukare, ökade foder- och strökostnader gör att många riskerar att inte kunna betala löpande utgifter. Risken är överhängande att många får- och lammföretagare inte klarar vintern.

Många väljer att minska ner antalet djur eller betäcka färre tackor, effekten blir att färre lamm föds kommande år. I förlängningen innebär det lägre volymer av svenskt lammkött. Den låga lönsamheten generellt inom svensk köttproduktion är ett problem, det finns ingen buffert för att klara sig igenom så kallade sämre tider. Lammnäringen är dessutom extra utsatt med låga priser och låg andel av marknaden, 72 procent av lammköttet som äts i Sverige är importerat.

Läs också: Prins Carl Philip: ”Ät mer svenskt kött!”

Vår största utmaning denna höst är att klara ekonomin för våra företag. Beräkningar visar att lammköttet i år kostar 12–26 kronor mer per kilo att få fram bara på grund av torkans effekter. Vilket innebär att om du, när du står vid kyldisken i din livsmedelsaffär eller sitter bekvämt på restaurang för att njuta av en god måltid, är villig att betala 5,50 kr mer för en lammytterfilé så räddar vi tillsammans Sveriges får och lamm. Vår förhoppning är att en dryg femkrona är värd att satsa för möjligheten att välja klimatsmart svenskt lammkött även i framtiden.

Vi är beredda att arbeta hårt under långa arbetsdagar, alla dagar i veckan för att ge dig som konsument möjlighet att välja svenskt lammkött, ett klimatsmart val som smakar gott i munnen och känns skönt i hjärtat. Vi värnar om våra djur och vill ge dem det bästa. Du konsument kan hjälpa oss genom att välja svenskt lammkött, ställ frågan om var maten kommer ifrån, både på restaurang och i det offentliga köket.

En femma extra kan rädda Sveriges får och lamm! Smakar det så kostar det, men det är det väl värt?Läs också: Så kämpade filmaktuella Astrid Lindgren för landsbygden

Debattör: Styrelsen för Svenska Fåravelsförbundet

 Styrelsen för Svenska Fåravelsförbundet.
Styrelsen för Svenska Fåravelsförbundet. FOTO: Einar de Wit

Gudrun Haglund-Eriksson, Örebo

Elof Nilsson, Gotland

Ulf Ekholm, Värmland

Maria Edman, Västra Götaland

Anna Olsson, Västmanland

Claudia Dillmann, Stockholm

Thomas Eriksson, Västernorrland

Läs också: Älgarna behöver dina äpplen inför höstens kärleksstunder

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen