”Tillsammans kan vi rädda Sveriges får och lamm!”
Risken är överhängande att många får- och lammföretagare inte klarar vintern. Men en femma extra för lammytterfilén kan rädda Sveriges får och lamm! Det skriver Svenska Fåravelsförbundet i ett debattinlägg.
Vi Sveriges fårbönder och lammproducenter vill inget hellre än att fortsätta erbjuda dig som konsument vårt svenska lammkött. Vi har friska får och lamm i Sverige, vi har världens bästa djurskydd och djurhälsa, får och lamm har det bra i fårhus och beteshagar. Välskötta djur är friska djur, de behöver inte antibiotika för att växa.
När du väljer svenskt lammkött så bidrar du till levande landsbygd där företagsamhet och livskvalitet råder för både människor och djur.
Vi är tacksamma för det stöd vi mötts av under sommaren 2018. Men sommarens torka har skapat ett ansträngt läge för svenska lantbrukare, ökade foder- och strökostnader gör att många riskerar att inte kunna betala löpande utgifter. Risken är överhängande att många får- och lammföretagare inte klarar vintern.
Många väljer att minska ner antalet djur eller betäcka färre tackor, effekten blir att färre lamm föds kommande år. I förlängningen innebär det lägre volymer av svenskt lammkött. Den låga lönsamheten generellt inom svensk köttproduktion är ett problem, det finns ingen buffert för att klara sig igenom så kallade sämre tider. Lammnäringen är dessutom extra utsatt med låga priser och låg andel av marknaden, 72 procent av lammköttet som äts i Sverige är importerat.
Läs också: Prins Carl Philip: ”Ät mer svenskt kött!”
Vår största utmaning denna höst är att klara ekonomin för våra företag. Beräkningar visar att lammköttet i år kostar 12–26 kronor mer per kilo att få fram bara på grund av torkans effekter. Vilket innebär att om du, när du står vid kyldisken i din livsmedelsaffär eller sitter bekvämt på restaurang för att njuta av en god måltid, är villig att betala 5,50 kr mer för en lammytterfilé så räddar vi tillsammans Sveriges får och lamm. Vår förhoppning är att en dryg femkrona är värd att satsa för möjligheten att välja klimatsmart svenskt lammkött även i framtiden.
Vi är beredda att arbeta hårt under långa arbetsdagar, alla dagar i veckan för att ge dig som konsument möjlighet att välja svenskt lammkött, ett klimatsmart val som smakar gott i munnen och känns skönt i hjärtat. Vi värnar om våra djur och vill ge dem det bästa. Du konsument kan hjälpa oss genom att välja svenskt lammkött, ställ frågan om var maten kommer ifrån, både på restaurang och i det offentliga köket.
En femma extra kan rädda Sveriges får och lamm! Smakar det så kostar det, men det är det väl värt?Läs också: Så kämpade filmaktuella Astrid Lindgren för landsbygden
Debattör: Styrelsen för Svenska Fåravelsförbundet
Gudrun Haglund-Eriksson, Örebo
Elof Nilsson, Gotland
Ulf Ekholm, Värmland
Maria Edman, Västra Götaland
Anna Olsson, Västmanland
Claudia Dillmann, Stockholm
Thomas Eriksson, Västernorrland
Läs också: Älgarna behöver dina äpplen inför höstens kärleksstunder
Vad tycker du?
Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.
Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.
Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.
Välkommen med din åsikt!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.