Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 14 december 2016

Urban Laurin: Landsbygden behöver forskning och därför måste ni bry er

Hela Sverige ska leva och Norrlandsförbundet gör viktiga saker för landsbygden. Men att de inte svarade på regeringens förslag om forskning är en stor miss, skriver Urban Laurin i sin slutreplik.

FOTO: privat/Istock/Mostphotos

Jag har inte hävdat att Norrlandsförbundet eller Hela Sverige ska leva inte gör något för landsbygden. Jag kritiserar dem för att inte ha brytt sig om att försöka påverka forskningspropositionen.

Självklart hinner inte dessa aktörer vara med överallt, utan det gäller att prioritera. Men prioriterade ni smart nu?

Gäller även landsbygden

Regeringen slår i sin forskningsproposition fast att högkvalitativ forskning, högre utbildning, och innovation leder till samhällets utveckling och välfärd, näringslivets konkurrenskraft och svarar mot de samhällsutmaningar vi står inför.

Det gäller även för landsbygden.

”Forskar rasar”

Forskning och innovation är avgörande för en hållbar och levande landsbygd. Därför är forskningspropositionen en av de allra viktigaste att försöka påverka.

Dessa propositioner kommer inte ofta. Årets forskningsproposition har långsiktiga visioner. Den betonar kraftfullt vikten av att forskningen samverkar med det omgivande samhället, något som för övrigt många forskare rasar emot.

Vill ha relevant forskning

Forskningen ska bli mer relevant för samhället om regeringen får sin vilja igenom. Det gäller givetvis även för landsbygdens utveckling. Då är det extra viktigt att landsbygdens aktörer är med på tåget.

Jag tycker att det är allvarligt att såväl Hela Sverige ska leva som Norrlandsförbundet prioriterar bort en av de mest relevanta propositionerna för landsbygden. Men ni är i gott sällskap.

Har inte brytt sig

Inte heller Hushållningssällskapen har brytt sig om någon remiss. Beror det på att dessa aktörer anser att forskning inte är så viktigt, eller beror det helt enkelt på att man missade tåget?

Och visst har Thomas Strand rätt i att massor med satsningar kan komma landsbygden till nytta.

Lyfter inte fram innovation

Men min poäng är att landsbygden inte lyfts fram som en innovativ kraft, vilket man däremot gör med staden.

Visst kan man läsa mellan raderna och finna möjligheter för landsbygden, men trots allt omnämns landsbygden bara som ett problem, inte som en möjlighet.

Det är trist.

Urban Laurin, fil.dr, Froghult Västergård

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen