Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 18 september 2017

Utflyttning av myndigheter bara konstgjord andning

Det var fel myndigheter som utlokaliserades från Stockholm. De verkliga jobben skapas av små företag, och för det behövs offentlig service till medborgarna. Det skriver Företagarnas Patrik Nilsson.

 Med goda förutsättningar för företagande kan det dagliga planet från Lycksele vara fullt i framtiden, skriver Företagarnas Patrik Nilsson.
Med goda förutsättningar för företagande kan det dagliga planet från Lycksele vara fullt i framtiden, skriver Företagarnas Patrik Nilsson. FOTO: Mostphotos, Företagarna

Nyligen befann jag mig på Lycksele flygplats. Lycksele är enda flygplatsen med kommersiellt flyg i Västerbottens inland. Denna gång delade jag flygplan med en handfull personer, både till och från huvudstaden.

Samtidigt som jag satt på Lyckseles flygplats presenterade regeringen sitt förslag att utlokalisera sju myndigheter från Stockholm till olika orter i Sverige. Syftet är, enligt vår statsminister, att ta vara på kompetensen i hela landet, det vill säga skapa jobb på fler platser än i storstaden.

Skapa jobb är förstås bra. Men jobb på myndigheter skapar egentligen inte något riktigt värde, utan jobben, hur viktiga de än är, finansieras av skattemedel som näringsliv och medborgare skapar. Och därmed kan utflyttning av myndigheter bara bli någon form av konstgjord andning.

Statens närvaro behövs

Landsbygden behöver i och för sig mer av statens närvaro. Men det var fel myndigheter som utlokaliserades. För att kunna bo, leva och inte minst skapa och driva företag, som skapar långsiktiga, värdeskapande jobb, så behövs offentlig service till medborgarna.

I Lycksele kämpade vår lokala företagarförening för att få behålla Skatteverket i kommunen, för att man gjorde bedömningen att just den myndighetens närvaro främjade det lokala näringslivet. Och därmed jobben. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten är alla myndigheter som behövs för att skapa levande samhällen där lokalt näringsliv och medborgare kan frodas.

Polisens frånvaro oroar

Sedan min resa till Lycksele har regeringen presenterat sin Hela Sverige-satsning vilken ska förbättra förutsättningarna att kunna leva och arbeta i hela landet. I denna ingår att samla sex myndigheter lokalt med utgångspunkt i de 103 servicekontor som finns idag, samt att etablera tio nya kontor i bland annat landsbygdsregioner som idag saknar servicekontor.

Det är välbehövligt att regeringen nu investerar i en samlad serviceorganisation bestående av de myndigheter som saknats, men samtidigt oroande att en annan myndighet som borde vara bättre närvarande på landsbygden fortfarande saknas – nämligen polisen. På landsbygden känner sig endast en av fyra företagare trygg med polisens närvaro. Polisens frånvaro i stora delar av landet är inte en bra grogrund för företagande i Sverige.

Smartare myndigheter behövs

Myndigheterna som under åren har dragit sig tillbaka från samhället behövs på landsbygden. Framför allt eftersom befolkningsunderlaget återigen växer i nästan alla rikets kommuner. Myndigheterna behöver komma tillbaka smartare, mer digitala och samordnade, för att stötta företagare och lokalbefolkning. Gärna nu med ett mer utvecklat samarbete med kommunerna.

Sveriges små företag skapar jobben. Nu och i framtiden. Med goda förutsättningar, modiga ledare och goda beslut kommer företagen skapa jobben även på landsbygden. Det tror jag på. Det vet jag. Och då är det dagliga flyget från Lycksele fullt.

Patrik Nilsson, Företagarna

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så gör duLäs också:Gårdsförsäljning kan göra Sverige rikare

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen