Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 4 april 2017

Utredningens förslag – en katastrof för oss som bor i Krokom!

Landsbygdskommittén missar målet i sitt slutbetänkande när det gäller extra stöd till 23 utsatta glesbygdskommuner. Det skriver representanter för föreningen Ansättfjällen.

Bild 1/2 FOTO: Privat/Mostphotos
Bild 2/2

Landsbygdskommitténs betänkande har nu varit ute för remissyttrande. Det är bra med ett samlat grepp för att förbättra landsbygdens villkor i landet.

Flera remissvar har dock uppmärksammat utredningens brister när det gäller förslaget till områdesindelningen för extra stödinsatser.

Missar målet

Att förenkla landsbygdsproblematiken till kommunnivå och välja ut 23 kommuner med ”extra stora utmaningar” anser vi missar målet och straffar de landsbygder som råkar tillhöra ”fel” kommun.

Enligt utredningens gränsdragning har till exempel hela Krokoms kommun hamnat utanför gruppen där utmaningarna bedöms som störst. Detta på grund av att huvuddelen av befolkningen och näringslivet är koncentrerad till ett litet geografiskt område i den sydöstra delen av kommunen.

Olika situationer

I den delen av kommunen går det bra: Kommunikationerna är utmärkta och arbete och skolor finns på nära avstånd från hemmet. Härifrån är det möjligt att arbetspendla till Östersund.

I norra delen av kommunen är situationen en helt annan. Här är det glesbygd och avstånden till arbete, handel, service och skolor är betydande.

Inte tagit hänsyn till areal

En företagare i Valsjöbyn måste exempelvis åka 12-14 mil bara för att besöka banken eller träffa en handläggare på länsstyrelsen. Kollektivtrafiken är ytterst begränsad och ger inte möjlighet till arbetspendling.

Det är uppenbart att utredningen inte har tagit tillräcklig hänsyn till att kommuner i norra Sverige är stora till ytan. Krokoms kommun är till exempel dubbelt så stort som landskapet Blekinge!

Bättre förutsättningar

Om föreslagna områden skulle gå igenom skulle det innebära att vi i de norra delarna av Krokoms kommun får se oss omgivna av områden med bättre förutsättningar än oss: I väster Norge, där ”hela landet tas i bruk”, i norr och öster Strömsunds kommun som ingår i de 23 kommunerna, och söder om oss de centrala delarna av Krokoms kommun med god arbetsmarknad och infrastruktur.

Hamnar i ”ingemansland”

Vi skulle hamna i ett ”ingenmansland” där utvecklingen i bästa fall skulle stå stilla men mest troligt skulle gå bakåt då bygder runt om oss skulle ha bättre förutsättningar än vi.

Vi behöver verkligen samma stöd som de övriga 23 kommunerna för att få inflyttning och nya företagare.

”Se över indelning”

Vi välkomnar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och andra politiker till vårt område för att ta del av de särskilda geografiska utmaningar vi står inför. Regeringen måste se över den nu föreslagna indelningen av områden med särskilt stora utmaningar.

Det är viktigt att indelningen blir korrekt för ett ändamålsenligt stöd samt att maximera effekten för Sveriges landbygder.

Rut Magnusson, ordförande, Nils Johnsson och Maritha Grelsson för föreningen Ansättfjällen

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen