Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 10 januari 2018

Vad vill Jordbruksverket med Reko-ringarna?

Många av de ideellt engagerade kände sig överkörda när Jordbruksverket gick in med stöd till Reko-ringar. Vad är myndighetens syfte?, undrar Marina Eriksson.

 I Reko-ringar säljs lokalt producerade produkter via slutna Facebook-grupper. Varför inte avlöna de som sköter arbetet i stället för tjänstemän och konsulter, skriver Marina Erikson.
I Reko-ringar säljs lokalt producerade produkter via slutna Facebook-grupper. Varför inte avlöna de som sköter arbetet i stället för tjänstemän och konsulter, skriver Marina Erikson.

Tiotusentals matintresserade svenskar har under det senaste året anslutit sig till gräsrotsrörelsen Reko. Plötsligt blev det enklare och roligare att handla sina råvaror lokalt, alltfler lärde känna sin bonde. Det var i västgötska Grästorp som den första Reko-ringen startade efter finsk förebild under hösten 2016.

Den lika enkla som geniala idén är att lokala bönder och deras kunder möts i slutna Facebook-grupper. Som Reko-medlem tar du del av varje gårds produktionsberättelse och deras aktuella sortiment – sedan är det bara att beställa. En gång i veckan träffas bönderna och deras kunder på en lättillgänglig plats, ofta en parkeringsplats, där varorna lämnas över.

Spreds snabbt

I våras spreds det här konceptet som en löpeld, alltfler ringar startade och medvetna konsumenter strömmade till. Flest och störst Reko-ringar finns det fortfarande i Västsverige.

Läs också: Reko ring – finska trenden tar Sverige med storm

Hemligheten bakom Rekos framgångssaga verkar framförallt vara personligt engagemang.

Många, både bönder och konsumenter, berättar att det är direktkontakten och frånvaron av krångliga system som gör att människor älskar Reko. Det finns både styrka och glädje i det faktum att ingen central organisation står bakom, alla ringarna är självstyrande och har skapat sina egna riktlinjer. Administratörerna som sköter ringarna arbetar helt ideellt. Några av dem har fått fina miljöpriser och mycket uppmärksamhet för sitt arbete – men någon lön får de inte.

Reagerade med förvåning

Därför var vi många som reagerade med förvåning när Jordbruksverket i oktober meddelade att de hade upphandlat en ”nationell stödfunktion”, kallad Reko-bas, för Reko-ringar i Sverige. Först var förvirringen stor. Vart ska detta leda? Vad vill de? Ska de ta över Reko?

Det visade sig vara Hushållningssällskapet som fått uppdraget att under en tvåårsperiod agera stöd åt befintliga och kommande Reko-ringar – till en kostnad av max 2,5 miljoner. Enligt den ansvariga personen på Jordbruksverket handlar det endast om en informationsinsats, man kommer inte att starta eller driva några ringar. Trots detta står det i uppdragets beskrivning att utföraren ska ”etablera Reko-ringar över hela Sverige med säte i samtliga svenska landskap”.

Läs också: Fler handlar direkt av bonden – nu får Rekoringar statligt stöd

Frågor till Jordbruksverket

De av Rekos eldsjälar som känner sig överkörda har dock flera rättmätiga frågor:

• Om Jordbruksverket vill stötta Reko, varför då inte bara ge pengarna till de personer som redan gör jobbet?

• Varför kontaktades inte ringarnas administratörer med information om att en upphandling låg ute? En logisk tanke hade varit att ge uppdraget till någon av dem som varit med och byggt upp Reko i Sverige.

• Vilken typ av information kommer man att tillhandahålla för de 2,5 miljonerna ?

• Vad händer med arbetsglädjen i ringarna när staten väljer att avlöna några andra (läs tjänstemän och konsulter) än dem som idag sköter arbetet?

För det kan väl inte vara så illa att Jordbruksverket vill ha en del av den goodwill som denna fria och folkliga rörelse har skapat?

Marina Eriksson

Redaktör, tidningen Småbrukaren

Vad tycker du? Skriv en debattartikel i Land. Så här gör du

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen