Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 20 juni 2016

Vänta inte på att politikerna ska rädda miljön – gör det själv istället

Världens politiker har tagit beslut om ett klimatavtal. Men varför vänta? Både du och jorden har mycket att tjäna, skriver lantbrukaren Carl Jonson.

FOTO: Mostphotos/privat

Som bonde lever man med årstiderna och nu har det blivit sommar, men inte på ett sätt vi är vana vid.

Knappt tog nattfrosten slut förrän det blev tjugofem graders värme och på många ställen väldigt torrt. Samtidigt som stora delar av Europa har översvämningar.

Väderleken växlar

Vi kan välja mellan att luta oss tillbaka, väderleken växlar och det ena året är inte det andra likt, eller är detta en bekräftelse på att klimatförändringarna oftare ger ytterlighetsväder?

Vad kan jag göra år det? Världens ledare har ju beslutat om ett klimatavtal! Varför fixar inte staten subventioner på klimatåtgärder så att det händer på allvar?

Eller kan jag själv göra något?

Bytte bil

I mars bytte jag bil. Jag har haft några Audi A4 under femton års tid och älskar bilmodellen. Bränslesnål, i snitt 0,57 liter per mil under alla år, bra drag och härlig att köra. Inom mig har jag tänkt att en såpass bränslesnål bil är miljövänlig.

Den bil vi bytte till var en Toyota Prius, en så kallad laddhybrid.

Efter två och en halv månad jämförde vi. Vår bränslekostnad nu är cirka 2 000 kronor lägre per månad.

Jag blir väldigt överraskad och funderar på varför staten ska ge subventioner när det är jag själv som tjänar pengar på det och som bonus släpper den ut mindre.

Får vackrare gräsmatta

Förra sommaren köpte vi en robotgräsklippare som fick ta över efter en gammal åkgräsklippare. Jag spar mycket tid, får en vackrare gräsmatta och minskar utsläppen.

Jag funderar på vilka andra dylika möjligheter jag inte har kommit på ännu.

En viktig klimatåtgärd som vi kan göra är att förmå konsumenterna att köpa svensk mat ofta genom att förse dem med kunskapen om skillnaden i sättet att producera mat.

Vi ska inte minska vårt köttätande, vi ska välja rätt köttbit.

Ha en go sommar!

Carl Jonson, ekologiskt växtodlare och julgransodlare, Falkenberg

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen