Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 9 maj 2018

Vedspisupproret: ”Bisarra tolkningar av nya vedspisreglerna”

Boverket har lämpat över de krångliga besluten till kommunerna. De ska nu försöka bedöma hur gammalt köket ”ser ut”! Det skriver Bengt Nikander, Vedspisupproret, i en debattartikel.

FOTO: Jan Grahn / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Nu är det ännu mer förvirring om reglerna när det gäller installation av nytillverkade och antika vedspisar och kaminer.

Vi på vedspisupproret har mejlat kommunerna för att se hur de ställer sig i frågan om att installera en vedspis där den en gång blivit borttagen. Vi har fått svar från ett trettiotal – och märker stora skillnader på svaren.

Kommunerna har försökt tolka vad Boverket menar. För att förtydliga hur de ska döma har Boverket anordnat seminarier där de har ”lärt upp” kommunerna hur de ska besluta.

Har Boverket med detta lyckats ”rädda” det nya ogenomtänkta regelverket? Frågan är om det inte blivit ännu mer förvirrat?

Läs också: Boverket: ”Nu förtydliga vi reglerna kring vedspisar”

Nu ska även hänsyn tas till kökets karaktär. Någon ska alltså försöka bedöma hur gammalt köket ”ser ut”! Sedan ska man bedöma om en viss vedspis kan anses tillräckligt tidstypisk för att passa in i kökets karaktär.

Detta förutsätter också att man kan bedöma spisens ålder, vilket inte alltid är helt enkelt. De nya förtydligandena från Boverket skulle råda bot på svagheterna i reglerna. Det blev i stället ännu mer förvirrat!

Hur man kan lyckas koppla ihop en vedspis lämplighet med hur gammalt köket ser ut har nog många svårt att förstå! De flesta tycker nog att ett hus från 1908 är från 1908 – oavsett om man bytt något i köket under de 110 år huset funnits.

En hållning som framkommit är att kommunerna inte vet hur de ska göra. Istället avvaktar de och ser vad andra kommuner kommer fram till.

En annan variant är att kommuner nära varandra hoppas kunna ”snacka ihop sig” om att åtminstone kunna hålla en liknande policy lokalt.

Någon kommun nämner att egentligen vet man ofta inte hur regler ska tolkas förrän det tagits upp i domstol. Ett svar som vittnar om problemen!

Läs också: Bostadsministern: ”Vedspisar är en trygghet på landsbygden”

Är det rimligt att skapa all denna byråkrati och kostnader i kommunerna för en så liten sektor som antika vedspisar och kaminer utgör? Speciellt eftersom det ger olikheter mellan kommunerna.

Det bisarra resultatet som kan uppstå är att om ägaren bytt gamla uttjänta köksskåp mot nya så förändras karaktären på köket och vedspismonteringen nekas. Hade däremot köket varit orört och har gamla köksskåp så anses monteringen vara tillåten. Detta trots att det är samma hus som bedöms.

Vi har även fått mejlsvar om att kommunen kan kräva fotografier på interiören av köket innan det fastställs vilken spis du kan få installera.

Resultat: Byt vedspis först och renovera köket efteråt! Annars får man kanske inte installera den antika vedspisen!

Vad säger din kommun i sådana frågor?

Tillåter din kommun att du sätter in en vedspis från 1930 i ett hus från 1900 där köket delvis byggdes om 1956?

Vem bedömer sedan vilket år vedspisen är tillverkad om årtal på den saknas?

Här har vi verkligen fått ett bevis på att reglerna kan tolkas hur som helst.

Bengt Nikander, Vedspisupproret

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen