Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 23 augusti 2018

”Vi måste slänga av oss offerkoftan”

I media kan vi läsa om och höra hur landsbygden får stöd i form av bidrag, medan det i städerna investeras med skattemedel. Stöd ges till den som är svag, men är vi svaga på landsbygden, behöver vi stöd, undrar Charlotta Haskovec.

Jag är övertygad om att vi hellre skulle vilja läsa och höra att det satsas på landsbygden genom investeringar.

Fler exempel är att man vill utlokalisera myndigheter till platser utanför storstäderna istället för att omlokalisera, ut på landet, ut i kylan, ut i tomma intet, vad är det för ord egentligen, ”ut”?

Läs också: Så lockar du turister på landsbygden – 10 inspirerande företag

Ofta läser man också att personer flyttar till landsbygden ”trots att” det bara bor ett fåtal människor där, vadå ”trots att”? Kanske snarare med anledning av?

Detta säger en hel del av den bild som målas upp i våra medier. Vi har alla ett ansvar för att minska klyftan mellan stad och land, det handlar bland annat om hur vi uttrycker oss och hur vi pratar med våra barn, det är där vi lägger grunden för framtida normbildning.

Det handlar också om självbilden hos oss landsbygdsbor, jag har skrivit det innan och jag upprepar det gärna, vi måste slänga av oss offerkoftan om vi ska bli tagna på allvar och öka förutsättningarna för en levande landsbygd. Läs också: ”Att få höra att det är böndernas fel får mig att skaka av förtvivlan”

Vi måste också respektera varandra och förstå att utan landsbygd inga städer och utan städer ingen landsbygd. Vi lever i symbios och vi är beroende av varandra, det hjälper föga att fördumma sig själv eller andra för det val av boplats man har gjort.

Nä, sträck på dig och var stolt du landsbygdsbo, upplys gärna din omvärld om fördelarna med att bo på landsbygden och välkomna nya invånare med glädje – men respektera också de som har valt att bo i staden och bli överens om att ni inte alltid är överens, och att det är ok!

Tillsammans blir vi starkare och tillsammans kan vi bygga ett land i balans.

Debattör: Hela Sverige ska leva, Skaraborg genom Charlotta Haskovec verksamhetsledare

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen