Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 februari 2017

10 svenska växter du inte trodde fanns!

Tro inte att allt exotiskt finns någon annanstans. Sverige har blommor som kan känna smak, svamp som blöder, köttätare i sjöarna och mycket mer. Här har du 10 fantastiska växter att titta närmare på.

1. Snyltrötter

land_artikel_timjansnyltrot Snyltrötterna är ett sällsamt och sällsynt släkte. De är nästan hudfärgade eftersom de saknar klorofyll. I stället för att göra egen näring stjäl de näring från andra växter genom speciella rötter. Timjansnyltroten är en riktig specialist. Den kan bara snylta på timjan. Därför slår fröna bara rot om de stöter på ämnen från timjan i jorden.

2. Flyghavre

land_artikel_flyghavre Det här är ett fruktat ogräs som faktiskt kan gå själv. Varje frökapsel har ett långt ben som dras ihop i torka och spretar i fukt. Den kan alltså ta ett krypsteg varje gång daggen torkar upp. När den vill gro skickas rötter ut och fröet begraver sig självt. Flyghavre kan gå så bra att man hittat den inkrupen i laduväggar.

3. Skavfräken

land_artikel_skavfraken Förr i tiden använder skavfräken i stället för sandpapper eller för att skura ur beläggningar ur grytor. Fräkenplantans hemlighet är att stjälken är klädd med små knoppar av vass kisel, alltså en sten. Plantan använder knopparna för att slippa bli uppäten.

4. Guckusko

land_artikel_guckusko

En insekt som råkar ramla ner i den rymliga toffeln skulle ha svårt att hitta ut om det inte vore för att blomman har fönster som släpper in ljus. Genomskinliga partier visar vägen ut genom en passage där insekten pollinerar blomman på väg ut.

5. Sileshår

land_artikel_sileshar Den här myrväxten fångar och äter insekter och de små tentaklerna kan både känna och smaka. Om en tentakel berörs böjer sig tentaklerna intill också dit. Smakar det kött rör de sig fortare och utsöndrar enzymer som smälter protein.

6. Vejde

land_artikel_vejde

Att färga med vejde är rena trolleriet. Den innehåller samma färgämne som indigo. Textilen som färgas är först gulgrön, när den lyfts ur färgbadet reagerar den med syre och blir blå.

7. Skarp dropptaggsvamp

land_artikel_dropptaggsvampUnga exemplar ser ut som om de blöder. Svampen är oätlig men inte giftig och det speciella utseendet har gett den namn som ”jordgubbar och grädde”, ”blodad tand” och ”djävulstand”.

8. Vattenbläddra

land_artikel_vattenbladdra
Känns det läbbigt att simma i sjögräs? Du kanske har goda skäl. Där finns vattenbläddran – en köttätare som fångar sina offer levande i små blåsor där de sedan smälts. http://www.youtube.com/watch?v=8npX5hE6uWQ

9. Mattlummer

land_artikel_mattlummer
Den tillhör den äldsta nu levande växtfamiljen. Idag är lummer låga, fridlysta växter. De är kärlkryptogamer och förökar sig med sporer. Sporerna innehåller 50 procent fett och brändes förr som fyrverkerier och som blixt hos fotografer. Så här ser det ut när sporer blåses in i en ljuslåga: http://www.youtube.com/watch?v=qs5ZTTrN_z4

10. Flugblomster

land_artikel_flugblomster
En lurifax till orkidé som faktiskt växer i Sverige. Blommorna ser ut som små bruna flugor just för att locka till sig en speciell stekel. Blomman dofter stekelhona och är hårig precis som hon. Likheten är så stor att hanen börjar göra parningsrörelser, krockar med blommans pistiller så att de fastnar på hans huvud.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen