Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 april 2018

12 steg mot ett lyckat valpköp

Du vill ha hund och vet vilken ras det ska vara. Men sen då? Här får du tipsen som hjälper dig välja rätt uppfödare och rätt valp.

 Ole, dole, doff? Nej, nog finns det bättre sätt att hitta rätt valp.
Ole, dole, doff? Nej, nog finns det bättre sätt att hitta rätt valp. FOTO: Istock

En liten valp behöver en riktigt bra start i livet för att utvecklas till en glad, frisk och trygg vuxen hund. Därför är det viktigt att välja kennel med omsorg. Tänk också på att en ansvarstagande uppfödare ska vara tillgänglig även långt efter köpet. Det är en stor trygghet att ha någon att fråga om du har funderingar som rör hunden.

Kontakta och besök helst flera uppfödare. Då kan du jämföra. Studera kennelmiljön, den blivande valpmodern och de andra hundarna ordentligt, gärna vid flera tillfällen. Och var frågvis. En seriös uppfödare reagerar positivt på att du visar stort intresse.

Läs också: Hår i bilen? Städa med en sko

När valparna väl fötts finns det flera saker du kan titta på och testa. Men räkna inte med att få välja valp helt på egen hand. Vilken av de små sötnosarna som ska få följa med dig hem, det bestämmer du och uppfödaren tillsammans.

Steg för steg mot rätt valp

 Säg hej till både valparnas mamma, matte och husse innan du bestämmer dig. Backa om inte personkemin stämmer.
Säg hej till både valparnas mamma, matte och husse innan du bestämmer dig. Backa om inte personkemin stämmer. FOTO: Istock

1. Hälsa på hos uppfödaren. Träffa tiken och gärna alla andra hundar även om inga valpar ännu har fötts. Får du inte göra ett besök är det något som inte stämmer.

2. Personkemin är viktig. Välj en annan uppfödare om du inte tycker att ni får bra kontakt.

3. Om det känns som att uppfödaren förhör dig och ställer tusen frågor om dig och hur du tänkt dig ditt liv med hund, se det som något bra. Du har att göra med en engagerad uppfödare.

 Hur reagerar valpen när du kommer nära? Det är en ledtråd.
Hur reagerar valpen när du kommer nära? Det är en ledtråd. FOTO: Istock

4. När du väl besöker valpkullen, sätt dig inne hos valparna utan att göra något i en minut eller två. De mest nyfikna och sociala kommer att stanna kvar.

5. Kolla in svansen. En hund som viftar mycket på svansen är intresserad av social interaktion.

6. Lyft försiktigt upp valpen och se vad som händer. Blir den glad, passiv, eller aggressiv? Det ger dig en indikation på om valpen är van vid att bli hanterad och om den associerar det med något trevligt eller tvärtom.

Läs också: 20 heta tips till valpspekulanten!

7. Studera vad valpen gör om du håller den nära ansiktet och pratar snällt till den. Om den verkar gilla det och kanske slickar dig har du att göra med en trygg och vänlig varelse.

 Lek i gräset. Hänger valpen med kanske den gillar dig.
Lek i gräset. Hänger valpen med kanske den gillar dig. FOTO: Istock

8. Ta ut valparna en och en och se vad de gör när du sätter ner dem. En valp som genast sticker i väg kanske är mer självständig än du vill. Det är helt okej om valpen är lite lagom försiktig.

9. Efter en kort stund, rör dig långsamt bort från valpen. Följer den med dig, springer den åt ett annat håll eller sitter den kvar? Hänger den på signalerar det följsamhet och intresse för samarbete.

 En leksak kan visa hur gärna just den valpen vill leka.
En leksak kan visa hur gärna just den valpen vill leka. FOTO: Istock

10. Rulla i väg en boll några gånger och se om valpen följer efter, om den tar bollen och vad den i så fall gör med den. Det är ett gott tecken om den kommer tillbaka till dig. Dragkamp kan man också prova för att ta reda på om valpen gillar lek och social interaktion. Låt valpen ”vinna” och gå i väg en liten bit. Om valpen då försöker återfå din uppmärksamhet är det positivt.

11. Släng ut godis eller en leksak i högt gräs och låt valpen söka. Hur länge orkar den hålla på? Uthållighet är ett bra tecken.

12. Har du haft hund tidigare får du förmodligen ganska snabbt en känsla för vilken valp som passar dig. Men är du förstagångsägare är det ofta bäst att välja en som är lite mittemellan superaktiv och jättelugn. Den mest livliga i kullen kan eventuellt bli en större utmaning än du tänkt dig!

Läs också: Hundexperten: En smörgås till hunden är som 10 bullar till dig

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen