Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 september 2015

13 heliga punkter som får din katt att må bra

Din katt behöver trivas med sina vardagliga behov. Tar du tillräcklig hänsyn till dem? Kattexperten Susanne Hellman Holmström tipsar om vad du bör tänka på för att din misse ska må bra.

1. Äta

Land.se tipsar om hur du kan få din katt att må bra.

Katten är noga med maten och äter inte vad som helst. Därför är det viktigt att ge den kvalitativ mat som ger rätt näringsämnen och som fungerar för kattens korta tarmsystem. Om katten äter för mycket kan det vara lämpligt att dosera ut maten i små portioner under dygnet. 5–10 procent av våra tamkatter är överviktiga.
Tänk på! Katten trivs bäst med stora och låga matskålar. Då slår inte kattens känsliga morrhår i kanterna.

2. Dricka

Katten vill alltid ha färskt vatten och uppskattar om vattenskålen är stor och rymlig. Den vill också ha gott om vatten så ha alltid skålen välfylld. Katten gillar inte att ha vatten och mat på samma ställe, placera därför gärna skålarna med ett par meters mellanrum.
Tänk på! Har du vatten i plastskål? Byt direkt! Katter vill helst dricka ut glas, keramik eller rostfritt stål.

3. Klösa

Land.se tipsar om hur du kan få din katt att må bra.

Katter har ett naturligt behov av att klösa, precis som att klättra högt. En katt klöser för att hålla klorna i trim. I vissa fall handlar klösning även om revirmarkering. Då gör katten synliga klösmärken för att varna andra katter, och inte sällan vid ytterdörren eller i ett fönster.
Tänk på! Ett bra klösträd bör vara högre än vad katten är. Då kan den också sträcka ut kroppen ordentligt.

Läs också: Världens 9 dyraste kattraser – är din med på listan?

4. Sova

Land.se tipsar om hur du få din katt att må bra.

Katter är bra på att sova. Att katten sover merparten av dygnets timmar är inte ovanligt. Men den är ändå alltid vaksam och redo om något händer. En katt som sover mycket kan också vara understimulerad. Uppmärksamma och lek med den så blir den lite gladare!
Tänk på! En katt som sover kan vara sjuk. Kontakta veterinär om din katt är hängigare än vanligt.

5. Gå på toa

Land.se tipsar om hur du kan få din katt att må bra.

När katten levde vilt var det för överlevnad viktigt att sopa igen alla spår efter sig. Den instinkten finns kvar än i dag det är därför katten täcker över sin avföring – då är doftspåret slutet. Det är otroligt viktigt att kattlådan hålls ren och en bra låda ska vara stor nog så att katten lätt kan vända sig i den.

Tänk på! Byt sand ofta i kattlådan. Då mår din katt bättre och du slipper kattkiss och annat utanför lådan.

6. Leka

Land.se tipsar om hur du kan få din katt att må bra.

När en katt leker är det en signal på att den mår bra och är glad. Om katten inte leker finns det anledning att oroa sig. Mår den inte bra? Även äldre katter leker gärna, men kanske inte lika intensivt som yngre. Leksaker som luktar mynta är extra uppskattade.
Tänk på! Bli din katts personliga tränare. Lek mycket med den!

Läs också: Så gör du om din katt rymmer – 6 smarta tips

7. Revir

Absolut viktigast för en katt är att den känner trygg och säker i sitt revir. Katten vill ha koll på vilka som bor där och vill att allt ska se ut som vanligt. Och det ska lukta som det alltid har gjort. Katten markerar revir med sina feromondofter genom att gnida sig mot saker och har svårt att släppa in främlingar.

Tänk på! Bjud helst inte in andra katter, om det inte är en ny familjemedlem. Katten ogillar starkt om en okänd katt är på dess revir.

8. Observera

Katter gillar att sitta och lyssna efter ljud som avslöjar ett tilltänkt byte. Det är därför man exempelvis ofta kan se katter i dikeskanter – de väntar på att en liten mus ska dyka upp. Katter kan sitta länge på ett ställe för att sedan hoppa till och fånga något. Att sitta och spana är någonting viktigt i kattens vardag.
Tänk på! Om du har innekatt – låt den sitta i fönstret och titta även om den kanske råkar ha ner en blomkruka.

9. Gömma sig

Land.se tipsar om hur du kan få din katt att må bra.

En av kattens överlevnadsinstinkter är att gömma sig. Då känner katten sig skyddad och den kan hitta alla möjliga konstiga gömställen. Den har gärna ett favoritställe, om den inte blir upptäckt för många gånger. Om katten måste bo på ett annat ställe ett tag behöver den ett gömställe i början för att inte blir stressad.
Tänk på! Se upp när du haft en garderoben öppen. Katten kan ha smitit in och gömt sig.

Läs också: Här är kattens hemligheter – 28 coola kattfakta

10. Pälsvård

Land.se tipsar om hur du kan få din katt att må bra.

En katt kan tvätta sin päls i timmar varje dag. En del katter rensar också sina egna klor. Pälsvården är viktig för renligheten, men det är också väsentligt för den egna doften att pälsstråna ligger i rätt riktning. Stryker du din katt mothårs kan du mötas av en ogillande blick av katten, för då måste den tvätta om sig.
Tänk på! Slickar katten oförklarligt sin päls på ett och samma ställe kan det vara på grund av att den känner smärta och behöver komma till veterinär.

11. Upptäcka nya saker

Katter är nyfikna och gillar att spana in nya saker. Katten har behov av att veta vad som händer och vill ha koll på vad som kommer in i reviret.
Tänk på! När du kommer hem med matkassen – din katt mår bra om den får sticka nosen i påsen och upptäcka.

12. Jaga

Land.se tipsar om hur du kan få din katt att må bra.

En av kattens största instinkter är att jaga. Dagens moderniserade katt kan nöja sig med att jaga leksaker, papptussar, foliebollar och gummisnoddar – men den måste få göra det regelbundet.
Tänk på! Se till att ha många leksaker till katten. Då kan katten även självmant leka när den vill.

13. Social kontakt

Land.se tipsar om hur du kan få din katt att må bra.

Merparten av dagens katter är sociala. Katter vill verkligen vara med oss människor om vi visar samma sak tillbaka – om vi bryr oss på rätt sätt. Gosa dock inte sönder din katt. Katten vill gärna vara din bästa vän, men behöver också vara ensam.
Tänk på! Låt katten bestämma själv. Antingen vill den för tillfället vara social eller inte.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen