Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 april 2018

20 heta tips till valpspekulanten!

Du funderar allvarligt på att skaffa hund. Eller så har du tagit några steg till och redan bestämt dig. Oavsett vilket, här får du några smarta råd inför valpköpet.

 Fråga dig inte bara vad en hund kan göra för dig utan också vad du kan göra för den.
Fråga dig inte bara vad en hund kan göra för dig utan också vad du kan göra för den. FOTO: gradyreese

1. Det är lätt att hänga upp sig på en ras utseende. Gör inte det, risken är stor att du väljer ”fel”. Be en kompis att läsa högt om olika rasers egenskaper och behov utan att tala om vilken ras det är. Välj utifrån det i stället.

2. Känner du dig det minsta osäker på om du faktiskt är redo för ett liv som hundägare? Testa dig själv. Till exempel genom att gå ut med ett tomt koppel på ett fast klockslag varje morgon i ett par månader. Orkade du?

3. Öva och förbered dig genom att regelbundet låna grannens eller kompisens hund.

4. Vill du ha en tax för att den där granntaxen du växte upp med för 20 år sedan var så himla mysig? Tänk om, du behöver träffa fler individer av rasen innan du bestämmer dig.

 Vila upp dig. Snart dags att hämta din valp? Sov! När väl valpen är i huset blir det spännande underhållning dygnet runt.
Vila upp dig. Snart dags att hämta din valp? Sov! När väl valpen är i huset blir det spännande underhållning dygnet runt.

5. När du berättar för din omgivning att du tänker bli hundägare kommer garanterat minst en olyckskorp att börja kraxa om hur jobbigt och tidskrävande det är med hund. Låt dig inte nedslås! Undvik glädjedödaren eller våga säga ifrån.

6. Ställ dig frågan vilken ras du skulle vara om du var en hund. Kanske kan svaret hjälpa dig att välja en lämplig ras.

7. Kolla hälsoläget på de raser du är intresserad av. Titta inte enbart på rasklubbarnas hemsidor, utan ta in information från så många håll som möjligt. Läs också: Hund i bil – tänk på det här

8. Ring försäkringsbolaget för att kolla premier för ”din” ras. Dels ger det dig en bild av hur sjuk/frisk den är, dels får du koll på om du har råd med en sådan hund. Ju fler hälsoproblem, desto dyrare försäkring och veterinärvård.

9. Om du skaffar hund tillsammans med någon annan, prata igenom beslutet noga. Vill båda ha hund lika mycket? Vem ska ta det största ansvaret? Och vad händer med hunden om ni skulle avsluta ert förhållande?

10. Tänkte du slå två flugor i en smäll och skaffa hund när du ändå är föräldraledig med din bebis? Gör inte det, en valp är jobbig och kräver massor av uppmärksamhet.

11. Kolla så att ingen i familjen är hundallergiker.

12. Har du kommit så långt att du snart ska hämta din valp – sov! Det är bra om du är utvilad, för du lär inte få sova ostört länge till med en pipande, bitande, busande, kissande varelse som inte har koll på natt och dag.

13. Valptänder kliar. Din framtida valp kommer sannolikt att bita och gnaga på vad den nu kommer över. Åk till en barnbutik redan nu och ladda med ett par bebisbitringar som kan läggas i frysen. Svalkar och lindrar även i en valpmun!

14. Många blivande hundägare oroar sig mest av allt för rumsrenhetsträningen. Gör inte det. Det brukar lösa sig.

15. Kontakta flera uppfödare innan du väljer. Ställ massvis av frågor och lita på magkänslan. Nöj dig bara med en uppfödare du litar på.

16. Fråga dig inte bara vad en hund kan göra för dig utan också vad du, ärligt talat, kan göra för den. Har du massor att erbjuda är det bara att köra.

17. Vänta med ett skaffa en dyr, fin hundbädd till din valp eftersom den kan vara frestande att tugga på. En enkel filt är bättre.

18. Bli inte förolämpad om det känns som om uppfödaren håller förhör med dig innan du erbjuds en valp. Tvärtom. Det tyder på att hon/han är mån om att hunden får ett bra hem.

19. När du besöker en valpkull, ta gärna med någon utomstående som kan betrakta det hela med en nyktrare och mindre känslomässig blick än du själv. Det är lätt att bli en smula omdömeslös inför en hög gulliga valpar. Diskutera efteråt om allt verkligen kändes bra.

20. Var beredd på att förändras som människa när du blir med hund. Du kommer antagligen att bli blödigare och mer emotionell än du någonsin trott var möjligt. Läs också: Så väljer du rätt jakthund – olika raser

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen