Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 31 juli 2017

3 förrädiska sommarfaror för din häst

Knott, flugor och stark sol är riktiga sommarplågor för hästar men det är långt ifrån det värsta som kan drabba din bästa vän under sommaren. Här är tre äkta sommarfaror.

FOTO: Istock

Farlig parasit som ökar

Hästar som betar under sommaren har tarmparasiter, det går inte att undvika men nu har stor blodmask, som är hästens farligaste parasit, fått ordentligt fäste i svenska hagar och ökar kraftigt, det skriver Land Lantbruk.

Förra årets inventering från gårdar i Norrland, Svealand och Götaland, visade att stor blodmask hade ökat från 15 till 60 procent på gårdsnivå sedan 1999,

Har din häst drabbats får den symtom som feber, hälta, blodbrist och kolik.

Blodmaskens larver orsakar skador i tarmkärlen med inflammation i kärlväggarna som följd. Inflammationerna kan resultera infarkter och blodproppar.

Skadorna i kärlväggarna tar lång tid att läka.

I sällsynta fall kan parasiten leda till död.

Dödlig blomma

FOTO: Sveland Djurförsäkringar

Under juli och augusti blommar den giftiga växten Stånds som kan innebära en livsfara för hästar. Om hästen äter av den giftiga växten kan det ge allvarliga och obotliga leverskador.

– I regel brukar hästarna låta bli att äta giftiga växter på grund av deras fräna smak eller obehagliga doft. Men om betet är dåligt i hagen förekommer det att hästar äter av växterna ändå. Stånds är som farligast i hö då den fräna smaken försvinner i torkad form, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Giftigt vatten

Om det finns stillastående vatten i hagen är det klokt att det hägnas in för att hindra hästarna från att dricka. Hästar som dricker stillastående vatten kan drabbas av algförgiftning. Det visar sig bland annat i försämrat allmäntillstånd och lös avföring.

Läs även: Giftiga växten du ska se upp med i hästhagen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen