Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 mars 2017

3 skäl att rensa fågelholken

Många frågar och svaret är: Ja, det är bra att rensa fågelholken. Gärna på vårvintern men helst på hösten.

FOTO: IBL

 1. Fåglarna bygger en ny bale på den gamla och hamnar då närmare ingångshålet. Det ökar risken för att ungarna ska bli tagna av mårdar, katter och andra rovdjur.
 2. Holken får ett längre liv om bomaterial rensas ut. Det drar till sig fukt, som sprider sig till träet vilket förkortar holkens livslängd.
 3. Fåglar övernattar gärna i holkar på vintern och de föredrar rensade holkar. Bästa tiden att rensa är därför på hösten, helst efter första frosten så slipper du besväras av eventuella loppor.
 4. Det är OK att rensa på våren också, men helst före mars utgång. Visar det sig att fåglar redan tagit holken i besittning, så stäng bara och gå därifrån. Fåglarna kommer inte att överge holken.

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen