Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 2 februari

4 djur som trivs i snön

Visste du att snö och is kan vara livsviktigt för några av våra djur? De inte bara gillar det kalla utan det krävs kyla för att de ska må bra och kunna leva. Här är 4 djur som gillar kylan

Spana efter strömstaren

 Vinterbadare. Strömstaren dyker ned i vattnet och letar mat.
Vinterbadare. Strömstaren dyker ned i vattnet och letar mat. FOTO: TT

Även när vintervädret är hårt och kallt håller strömstaren igång. Titta efter den pigga fågeln när du passerar åar och större bäckar. Där kan den sitta på stenar och iskanter och raskt kasta sig i vattnet för att fånga sländlarver (sp kallade husmaskar) på botten. Nordliga strömstarar flyttar vanligen till södra Sverige för att öka chansen att hitta öppet vatten.

Korsnäbbar häckar tidigt

 Vinterhärdad. Korsnäbben lägger ägg trots snö och kyla.
Vinterhärdad. Korsnäbben lägger ägg trots snö och kyla. FOTO: TT

Korsnäbbar är bland de svenska fåglar som inleder sin häckning tidigast på året. Redan i februari, i snö och kyla, kan de lägga ägg i sina bon uppe i granar och tallar. Större och mindre korsnäbb är relativt vanliga och mycket svåra att skilja åt. Den sällsynta bändelkorsnäbben häckar bara längst i norr och utmärker sig med sina tydliga vita vingband.

Läs också: Nej, svanen har nog inte frusit fast

Vikaresälen föder på isen

 Hotad. De varmare vintrarna hotar vikaresälen som behöver en snögrotta på isen för att föda sina ungar.
Hotad. De varmare vintrarna hotar vikaresälen som behöver en snögrotta på isen för att föda sina ungar. FOTO: TT

Vikaresälen är en av tre svenska sälarter, övriga är knubbsäl och gråsäl. I Östersjön lever vikaren i tre skilda bestånd i Bottenviken, Finska viken och Rigabukten. Någon gång från slutet av februari till slutet av mars föder honan sin enda kut (unge). Då behöver hon en snögrotta på havsisen. Sämre isvintrar, p g a klimatförändringar, hotar vikaresälen på sikt.

Lättfotad på snön

 Färgbyte. Haren byter färg på pälsen på vintern. Imponerande!
Färgbyte. Haren byter färg på pälsen på vintern. Imponerande! FOTO: TT

I Sverige finns två arter av hare, skogshare och fälthare. Skogsharen finns i hela landet utom södra Skåne och är bättre anpassad än fältharen för vintrar med snö. Dels får skogsharen vit päls på vintern (utom den ovanliga varianten ”mohare” som blir gråblå) och dels kan den bre ut tassarna mer än fältharen och därmed lättare röra sig på snötäcke. Särskilt baktassarna kan spärras ut ordentligt, likt små snöskor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen