Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 mars 2020

5 000 arter av insekter fortfarande oupptäckta

Forskarna är säkra på att de finns där. Men än är de inte upptäckta. Det finns jobb att göra för den som gillar att rota fram okända småkryp.

 Grön vårtbitare är upptäckt och klar. Den har varit känd länge. Men den har tusentals släktingar bland insekterna som forskarna bara anar att de finns.
Grön vårtbitare är upptäckt och klar. Den har varit känd länge. Men den har tusentals släktingar bland insekterna som forskarna bara anar att de finns. FOTO: TT

Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet har räknat ut att det finns ungefär 33 000 olika arter av insekter i Sverige. Det skriver webbsidan Forskning.se.

Forskarna har gjort en så kallad extrapolering, vilket betyder att man utgått från fakta om hur Sveriges natur ser ut och fungerar och därefter dragit slutsatser om vad den rimligen bör kunna innehålla för organismer, och hur många.

Läs också: Myggor lockas av svettlukt

Många återstår att upptäcka

En slutsats är alltså att Sverige har cirka 33 000 arter av insekter. Intressant är att än så länge är ”bara” ungefär 28 000 arter upptäckta.

För alla ivriga insektsforskare återstår alltså hela 5 000 arter att upptäcka och beskriva.

Den artrikaste gruppen bland de 28 000 arterna är steklar, alltså myror och getingar med flera. Flest individer sammanlagt finns dock i gruppen tvåvingar, vilken bland annat består av myggor och flugor.

Insekterna blir allt färre

Fredrik Ronquist, professor i entomologi vid Naturhistoriska riksmuseet, har lett studien. Han påpekar i pressmeddelandet från Forskning.se att undersökningar visar att insekterna i världen blir färre och färre.

Han säger också att vi saknar bra data från Sverige på de flesta insektsgrupper, men att det är troligt att insekterna minskar i antal även här.

”Insekter spelar en viktig roll längs hela näringskedjan i naturen, eftersom de utgör mat till andra djur, pollinerar växter och bryter ned dött material. Insekterna är därför särskilt viktiga för att hejda förlusten av biologisk mångfald”, säger Fredrik Ronquist.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen