Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 april 2017

5 arter som hotar den svenska naturen

Minken och mördarsnigeln är välkända arter, som ställer till det i vår natur. De kom tyvärr med människans hjälp, och det finns fler hot. Hört talas om skunkkallan?

Tvättbjörn

På 1930-talet släpptes ett eller två par tvättbjörnar ut i Tyskland på order av Herman Göring. I slutet av Andra världskriget rymde flera tvättbjörnar från sönderbombade tyska pälsfarmer. Dessa djur har gett upphov till en vild population i landet på minst en miljon individer, och de tycks sprida sig i Europa.

En tvättbjörn påträffades i Småland 2013 och en död tvättbjörn hittades i Falsterbo året efter. Från naturvårdshåll är oron stor över en etablering i Sverige. Tvättbjörnar bygger gärna bo på vindar och saneringen kan bli mycket dyr. Äter det mesta från frukt till fågelungar och kan hota ursprunglig fauna.

Skunkkalla

VARIOUS

Hör till kallaväxterna och har 30-150 cm långa och blanka blad. Växer i våtmarker och längs vattendrag. Blommar i maj med gula blommor. Har bildat stora bestånd längs vattendrag framför allt i västra Sverige.

Kan konkurrera ut annan naturlig vegetation. Ursprunglig i västra Nordamerika och har sålts som dammväxt i Sverige, och spridit sig. Förbjuden att odla och från 3/8-17 förbjuden att säljas i Sverige.

Amerikansk kammanet

Meerwalnuss Mnemiopsis leidyi Schwarzes Meer Krim Russland Europa ibxaaa03739562 jpg

Upptäcktes i svenska vatten 2006. 10-12 cm lång och nästan genomskinlig. Kommit med fartygs barlastvatten från Amerikas östra kuster. Kan äta mängder med djurplankton och fiskägg och därmed störa havens ekosystem.

Västkusten och södra Östersjön. Beståndens storlek växer och krymper, okänt varför.

Harlekinnyckelpiga

SPH-3224

Infördes från östra Asien till södra Europa, troligen på 1990-talet, för att bekämpa bladlöss och andra skadedjur. Har spridits norrut och upptäcktes i Sverige första gången 2007. Större än våra vanliga nyckelpigor och riskerar att konkurrera ut dem. Tycks vara på väg norrut i Sverige och påträffades härom året i höjd med Stockholm.

Japanskt jätteostron

ostron

Upptäcktes på svenska västkusten sommaren 2007. Vanligen 8-20 cm långa, men kan bli längre. Ursprungligen från Stilla Havet och har odlats på franska atlantkusten sedan 1966. Tåliga och snabbväxande och kan konkurrera om plats och föda med inhemska arter som blåmussla och vår ursprungliga ostronart.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen