5 arter som hotar den svenska naturen
Minken och mördarsnigeln är välkända arter, som ställer till det i vår natur. De kom tyvärr med människans hjälp, och det finns fler hot. Hört talas om skunkkallan?
Tvättbjörn
På 1930-talet släpptes ett eller två par tvättbjörnar ut i Tyskland på order av Herman Göring. I slutet av Andra världskriget rymde flera tvättbjörnar från sönderbombade tyska pälsfarmer. Dessa djur har gett upphov till en vild population i landet på minst en miljon individer, och de tycks sprida sig i Europa.
En tvättbjörn påträffades i Småland 2013 och en död tvättbjörn hittades i Falsterbo året efter. Från naturvårdshåll är oron stor över en etablering i Sverige. Tvättbjörnar bygger gärna bo på vindar och saneringen kan bli mycket dyr. Äter det mesta från frukt till fågelungar och kan hota ursprunglig fauna.
Läs också: 3 vackra växter som tar över i trädgården
Skunkkalla
Hör till kallaväxterna och har 30-150 cm långa och blanka blad. Växer i våtmarker och längs vattendrag. Blommar i maj med gula blommor. Har bildat stora bestånd längs vattendrag framför allt i västra Sverige.
Kan konkurrera ut annan naturlig vegetation. Ursprunglig i västra Nordamerika och har sålts som dammväxt i Sverige, och spridit sig. Förbjuden att odla och från 3/8-17 förbjuden att säljas i Sverige.
Amerikansk kammanet
Upptäcktes i svenska vatten 2006. 10-12 cm lång och nästan genomskinlig. Kommit med fartygs barlastvatten från Amerikas östra kuster. Kan äta mängder med djurplankton och fiskägg och därmed störa havens ekosystem.
Västkusten och södra Östersjön. Beståndens storlek växer och krymper, okänt varför.
Harlekinnyckelpiga
Infördes från östra Asien till södra Europa, troligen på 1990-talet, för att bekämpa bladlöss och andra skadedjur. Har spridits norrut och upptäcktes i Sverige första gången 2007. Större än våra vanliga nyckelpigor och riskerar att konkurrera ut dem. Tycks vara på väg norrut i Sverige och påträffades härom året i höjd med Stockholm.
Japanskt jätteostron
Upptäcktes på svenska västkusten sommaren 2007. Vanligen 8-20 cm långa, men kan bli längre. Ursprungligen från Stilla Havet och har odlats på franska atlantkusten sedan 1966. Tåliga och snabbväxande och kan konkurrera om plats och föda med inhemska arter som blåmussla och vår ursprungliga ostronart.